2010-14 Yılları Arası En İyi Çizgi Roman Yazarları

5. Stan Lee

2234 puan (85 Birincilik Oyu)

Stan Lee’yi anlatmaya nereden başlayacağımı bilemiyorum. Bugün isim yapmış bütün popüler Marvel başlıklarında, onun parmağı vardır desek abartı olmaz herhalde.  Stan Lee 50’lerde Marvel’ın (o zamanlar ismi farklıydı) tek kişilik yazar ordusuymuş resmen. Hayatının önemli bir kısmını Marvel’a adamış ve hatta bir dönem Marvel Comics’in başkanlığını da yapmış.

cbr05

Yarattığı çizgi romanlar arasında (yarattığı karakterler ya da yazdığı önemli sayılar, hikayeler vs demiyorum, direk bu başlıkları, serileri ilk o yaratmış) Spider-Man, X-Men, Hulk, Fantastic Four, Iron Man, Thor ve Daredevil da var. Bunlara ek olarak; yarattığı karakterler, katkıda bulunduğu seriler, anlata anlata bitmez. Bu açıdan Marvel evreninin tanrısı gibi bir şey olabilir herhalde Stan Lee.

4. Frank Miller

2333 puan (27 Birincilik Oyu)

Frank Miller’ı ilk meşhur eden çalışma, Daredevil’ın çizerliğini yapması ve seriye tükenmekte olan popüleritesini kazandırmasıdır. Başarısı göz önünde bulundurulunca ona yazarlık yetkisi de vermişler.

cbr04

Daredevil’ın en güzel hikayelerine imza atmış. Daha sonra Batman: The Dark Knight’a el atmış ve şu an ismi en çok Batman’e yaptığı katkılarla anılıyor. Diğer popüler çalışmaları arasında Ronin, 300 ve Sin City de var.

3. Neil Gaiman

2789 (53 Birincilik Oyu)

Gaiman’ı bu listeye sokan çalışması Sandman’dir. Sandman neredeyse tek başına Neil Gaiman’ı üçüncüğe yerleştirecek kadar başarılı bir çalışma. Fakat elbette; Sandman’den başka çalışmaları da olmuştur. Swamp Thing’in iki yazarından biri olmuş, Secret Origins Special için Riddler’ın hikayesini yazmış, Batman’in What Happened to the Caped Crusader hikayesini yazmış, ayrıca Morpheus’un kız kardeşi Death’le ilgili çalışmaları da olmuştur. Son dönem çalışmaları arasında Marvel 1602 bulunur.

cbr03

Alan Moore’la yakın arkadaş olan Neil Gaiman aynı zamanda roman yazarı olarak da çok önemli eserlere sahiptir.

2. Grant Morrison

4689 (216 Birincilik Oyu)

Grant Morrison deyince akla ilk gelen isimlerden bazıları Batman, Superman ve New X-Men’dir. Fakat Morrison’ın kariyerine en çok ivmeyi veren çizgi roman, DC’nin Animal Man serisi üzerindeki çalışmaları olmuştur. DC’nin az bilinen karakterlerinden biri olan bu kahraman, Morrison’ın ellerinde uzun soluklu önemli başlıklardan biri haline gelmiştir.

cbr02

İskoç yazarın diğer önemli çalışmaları arasında All-Star Superman, Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth, Final Crisis, Seven Soldiers, Spawn, Swamp Thing, Judge Dredd ve Zenith de vardır.

1. Alan Moore

4788 (224 Birincilik Oyu)

Listenin bir numarasındaki İngiliz yazarın en çok bilinen çalışmaları Watchmen, V for Vendetta ve From Hell’dir. İngiltere’deki dergilerde yaptığı yayınlardan sonra, kısa sürede DC Comics tarafından keşfedilen yazar, Curt Vile, Jill de Ray, Translucia Baboon ve The Original Writer gibi mahlaslar da kullanmıştır.

cbr01

Alan Moore’un en unutulmaz çalışmaları arasında Batman: The Killing Joke ve Superman: Whatever Happened to the Man of Tomorrow vardır. Grant Morrison, Jamie Delano, Peter Milligan ve Neil Gaiman gibi yazarlarla birlikte Amerikan çizgi romanında İngiliz istilasını başlatan isimlerdendir.

Yorumlar