Batman: Noel – İçinizi Çok da Isıtmayacak Bir Noel Masalı
-
Haldun Baysal
- Çizgi Roman
- 22 Ekim 2015
Lee Bermejo tarafından yazılan ve çizilen Batman: Noel, 2 Kasım 2011 tarihinde raflarla buluştu. Türkçe çevirisi ,başka birçok çizgi romanı dilimize kazandıran JBC Yayıncılık tarafından yapıldı ve 22 Aralık 2014’te satışa sunuldu. Yazının ilerleyen kısımlarında tekrar değinmeyi düşünmediğim, malum olanı dile getirerek incelememe başlıyorum: Çizimler çok iyi. Son yıllarda çıkan çizgi romanların çizim kalitesine verilen önem malumunuz. Batman: Noel de, çıtayı yükselten örnekler arasında yerini alıyor. Lee Bermejo’nun eski işlerine bakınca bu bizi şaşırtmıyor. Yine Türkçe olarak bulabileceğiniz Joker çizgi romanının çizimleri de kendisine ait.
Çizgi romanın hikayesinden önce bir klasik olan Charles Dickens’ın Bir Noel Şarkısı (A Christmas Carol) eserine kısaca hatırlatma yapmak gerekiyor. Kitapta cimriliği ve katı bir insan olmasıyla meşhur, zengin ve yalnız bir ihtiyar olan Scrooge’un noel üzerinden kendisiyle hesaplaşmasını görüyorduk. Bu hesaplaşma sırasında Scrooge’u noel arifesinde üç hayalet ziyaret ediyor ve ona geçmiş, şimdi ve gelecek üzerinden dersler veriyordu.
Batman: Noel’e dönecek olursak; Lee Bermejo, Bir Noel Şarkısı eserini Batman üzerinden tekrar dillendiriyor. Elbette çok daha karanlık bir şekilde. Çizgi roman, bir babanın oğluna masal anlatması ile başlıyor. Yazar okuyucunun, babanın anlattığı masalla çizimlerde anlatılan olayları harmanlayacağı şekilde ilerliyor. Babanın anlattığı masal, Charles Dickens’ın Bir Noel Şarkısı’ndan başkası değil. Tabi epey farklı bir üslupta, kitap anlatımından ziyade bir insanın konuşarak anlattığı gibi. Bu sayede anlatıcı karakterle bir bağ oluşturuyoruz. Anlatıcı bir yandan Bir Noel Şarkısı’nı anlatırken çizimlerde ilerleyen hikayede Batman’in Scrooge ile özdeştirildiğini fark ediyoruz. Batman ise kendi adalet anlayışı ile hesaplaşıyor. Joker’in pençesine talihsiz bir şekilde bulaşmış bir insanın(Bob) peşine düşerek başlayan bu hesaplaşma, tıpkı noelin üç hayaleti gibi Batman’i o gece üç karakter ile karşılaşıyor.
Bunlardan ilki Catwoman, geçmiş noelin hayaletini temsil ediyor. Dickens’ın eserinde bu hayalet Scrooge’a (ve bize) geçmişi göstererek eskiden hayata bakışının ne kadar farklı olduğunu hatırlatıyor. Scrooge’un bu hale gelmesinin sebeplerini açıklıyor. Bu kısımda sadece Batman’in geçmişine odaklanırken, yazar 1960’lar zamanın Batman figürüne de göndermede bulunuyor. Sonrasında şimdiki noelin hayaletini temsilen Superman’i görüyoruz. Şimdiki noelin hayaletinin yaptığı gibi Superman de Batman’e Gotham’da kutlama yapan, mutlu olan insanları ve aileleri gösteriyor, tabi ki fakir Bob ve oğlunu da. Bu aile üzerinden Batman’in adalet anlayışının değişmesi gerektiği tartışmaya açılıyor.
Superman ile kısa sohbetin ardından son olarak gelecek noelin hayaleti olarak Joker’le Batman’in yolu kesişiyor. Gelecek noelin hayaletinin Scrooge’a gösterdiği karanlık gelecek gibi, ölümle burun buruna gelen Batman baygın olduğu sırada bir takım karanlık düşler görüyor. Bu düşlerde Batman öldükten sonra kendisinin siyah beyaz adaletinin vatandaşlara bulaştığını, onların vahşileştiğini, sokaklarda vatandaşların bu suçlularla savaşarak mücadeleye giriştiğini hatta onları soğuk kanlı bir şekilde öldürdüklerini görüyor. Finalde ise Bob ve Joker ile son bir kez daha yüzleşip adalet üzerine olan hesaplaşmasını sonlandırıyor. Hikaye anlatıcımızın da Bob olduğunu eserin sonunda öğreniyoruz.
Charles Dickens’ın Bir Noel Şarkısı eserini okumadan/bilmeden Batman: Noel’i tam anlamıyla kavramak mümkün değil. Çok daha fazla ortak yön ve benzetmeler olduğunu belirtmem gerek. Hikaye içeriği gayet dolu, kendisini tekrar tekrar okutabilecek kapasitesi var. Fakat öncesinde Bir Noel Şarkısı kitabını okumanızı şiddetle öneririm. Çizgi romanda ayrıca Batman’i zaatüre olarak görme şansına da erişmiş olduk. Hikaye boyunca öksürdü ve şoku atlamam uzun sürdü. Batman: Arkham Origins oynayanlar görmüştür. Oyundaki noel batsuit bu çizgi romanda Batman’in giydiği batsuitin çizimlerinden yapıldı.Çizgi romanın son sayfalarında yazarın yorumlarını ve eskilerini bulabilirsiniz.
Ayrıca bitirmeden Türkçe baskısı için değinmek istediğim noktalar var. Çeviri ve grafik kısmında çok iyi işler çıkartmışlar. Yazı fontu gayet hoştu ve çizimlerde geçen neredeyse her bir tabela, mezar taşı, gazete gibi yazılı görsel içeriklerinin altından ustalıkla kalkmışlar. Özellikle Joker’in notunun olduğu kağıt favorim. Ön kısımda yazı görseli çok güzel ayarlanmış fakat işlerine gösterdikleri özenin kanıtı o kağıdın arkadan yansımasının olduğu çizimdir. Kağıdın arkasından gözüken çizimde yazılar tersten çok hafif gözükmekte. Onların da çevirisine ve şekline dikkat edilmiş durumda. Daha fazla sizi tutmayayım, gidin okuyun.