Civil War II #01-04 – Keşke İsmi “Marvel: Azınlık Raporu” Olsaydı

Sayın okurlar! Çok kötü bir fikir olan “Civil War II” raflarda yerini alalı çok oluyor. Dayanamayıp serinin tam ortasında sizlere Marvel’da neler olup bitiyor söylemeye geldim.  Yazı, ana materyaline değmeyecek kadar uzun fakat artık hepimizi kızdıran konular hakkında Civil War II minvalinde konuşmak istedim. Bu yazı ilk 4 sayı hakkında spoiler içermekle beraber bol bol sitem barındırır. Hazırsanız başlayalım.

Malum olanı dillendirmenin zamanı geldi. Alt kültürün popüler kültürü ablukaya alma evrimi artık sonlanmıştır. Ne kadar ana akım çizgi roman endüstrisi elemanı varsa artık hepsi alt kültür okuyucularına, yani bu satırları okuyan azınlık grubuna değil direkt olarak sıradan seyirciye ve/veya okuyucuya yönelik yazılıyor. Yazılmakla kalınmayıp (ki ne kadar yeni ve orijinal ürün ortaya çıkıyor tartışılır) bir de var olan baltalanıyor. İşte inceleyeceğimiz seri böyle bir seri.

Çağ, füzyon ve yeniden yapım çağı. Yıllar öncesinde okuyup hayran olduğumuz seriler, filmler, diziler ve hatta kitaplar bile ya yeniden farklı ele alınarak ya da başka sevdiğimiz ögelerle harmanlanarak bambaşka hale sokulup önümüze yeni birer işmiş gibi sunuluyor. Siz de eminim bu duruma yakınan kişilerdensiniz. Tam bu kıvamda ele alınan ve inanılmaz reklam amaçlı olduğunu düşündüğüm bir iş hakkında görüşlerimi sunmaya geldim. Civil War “II”. Hani şu geekliğin değerli ve azınlık bir grup tarafından benimsendiği, otobüste Batman t-shirt’lü amcaları görmediğimiz 10 yıl önce ortalığı kasıp kavuran çizgi roman serisinin devamı niteliğinde olduğu söylenen eser.

Her şeyin başı bu pislik!

Her şeyin başı bu pislik!

İsim Atası “Civil War”

Marvel tarafından 2006 yılında başlanan bir seriydi “Civil War”. Sevdiğimiz karakterleri çarpıştırmayı, Marvel ana akım kahramanlarına uyarlama işiydi. Kurgusuyla, genişliğiyle, sürprizleriyle ve daha sonrasındaki kurulumuyla Marvel çokluevrenini derinden etkileyen bir yapıttı. O seriden sonra Marvel evreni bambaşka bir tonda karanlığa büründü. İlk defa ondan sonra gelen seriler kaliteli ve devamı olan bir kurguda ilerledi. Ta ki Marvel bu serinin yayınından 2-3 sene sonra sinemaları kasıp kavurduğunu anlayıncaya kadar. O saatten sonra çizgi roman evrenine yaptığı yaratıcılık yatırımlarının musluğunu kapatıp “sinema sektörü”ne daha fazla önem verdi. Kalitesi gitgide düşen çizgi roman event’leri ortaya çıkarırken kendi stüdyosunda yaptığı filmlereyse daha önce ortalığı kasıp kavurmuş event’lerinin isimlerini vererek PR çalışması yaptı.

Dostu dosta kırdırdınız balya balya dolarlar için!

Para kazanmak için dostu dosta kırdırdın! Yatacak yerin yok Bendis!

“Civil War”un okuyucular üzerinde oluşan ve yukarıda saydıklarımdan gelen bir ortak kanısı vardı. İçerdiği karakterler bakımından ve olayların etkilediği görsel efekt ihtiyacından ötürü dizisi bile yapılsa süre bağlamında tam olarak anlatılamayacak deniliyordu. Böyle bir serinin geçtiğimiz sene 2 saatlik “kısacık” bir vakte sahip filmini yaptılar. Tüm tie-in’leriyle filan devasa bir hikayeyi oluşturan kurguyu, minyatür bir kadro ve azaltılmış senaryo ögeleriyle anlatan, fakat bu minyatürlüğün başarılı bir şekilde uyarlandığı bir iş çıkmıştı Marvel Studios’dan. Çok detaylı ve güzel bir “çizgi roman event” incelemesi ve bu seriyi baz alarak ortaya çıkarılan MCU filmi hakkında ele alınmış benim de yazımın dahil olduğu kıyısından köşesinden bu yapıta dokunan tam 19 yazı mevcut sitemizde. Bu da 20. Olsun.

Yorumlar