DC Süper Suçlu Dosyaları: Doomsday

The New 52

New 52’de Doomsday, nereden geldiği belirsiz bir tehlike. Daha önce Krypton’da ortaya çıkmış ve General Zod tarafından Phantom Zone’a hapsedilmiş. Sonraları da burada bulduğu bir açıktan dünyaya gelip durur ve ortalığı dağıtır. Bu versiyonunda bir yığın acayip güç de eklenmiş. Etrafındaki canlıların yaşam enerjisini çalma, maddelerin moleküler yapısını bozma filan derken iyice coşup gitmiş. Hatta öldükten sonra etrafa mantar gibi sporlar bırakıp kendi klonlarını da yaratabiliyor. Yine de ilk geldiği zamanki çarpıcılığa ulaşamıyor.

doomsday-1

New 52’deki Doomsday’in tek etkili olduğu nokta, öldükten sonra sporlarını yayılmasın diye içine çeken Superman’i dönüştürüp Doomsday haline getirmeye başlaması. Ama onu da Brainiac’la kapışırken kara deliğe kendini bandırıp çıkınca (oha!) çözmüş oluyor çelikten adamımız.

Doomsday’in Kriptonitleşmesi

Tek atımlık tasarlanıp, işini gördükten sonra pek bir işe yaramayacak olan hikaye araçlarına ne olur? Tabii ki “Bize bir şeyler lazım!” dendiği zaman geri getirilir, ama eskisi kadar vurucu olmazlar. Superman’in kriptonitle olan mücadelesi gibi, sonrasında Doomsday’in de defalarca geri gelmesi, klonlarının, alternatif versiyonlarının filan gelip durmasını görüyoruz. Tabii, artık Superman’in hikayede “ölmeye” ihtiyacı olmadığı için Doomsday’in gelişlerinin her birinde çözüm bulabildiğini de görüyoruz. Hepsinin tek tek detayına girmeyeceğim.

doomsday-7

Nasıl kriptonit ilk başta Superman’ı devre dışı bırakıp, kısa süreliğine iptal ederken sonradan kırmızısı, mavisi, siyahı filan çıktıysa aynı şekilde duruma göre Doomsday’ler üretilebildi. Bunda orijin hikayesini değiştirmekten tutun, güçlerini değiştirmeye, başka zamanlardan Doomsday’ler getirmeye kadar değişik yöntemler uygulandı. Bazıları çok aşırı güçlüyken, bazıları ise “ters ninja kanunu”na göre sayıca üstün ama güç olarak zayıftılar.

Yap-Boz Doomsday

Doomsday, tek bir işlevi olup da tekrar kullanılması gereken her şey gibi kafanıza göre değiştirebileceğiniz bir yapıya sahip. Yerine göre Lex Luthor tarafından ya da DNA ile oynayabilen devlet kurumları tarafından, başka bir uzaylı tarafından yaratılmış Doomsday’ler gördük. Örneğin;

  • Justice League çizgi film serisinde karşımıza çıkan Doomsday’in, sonradan Justice League Unlimited serisinde aslında Superman klonu olduğu ortaya çıkıyordu.
  • Smallville dizisinde Kryptonlu deneyler sonucu oluşan bir yaratıktı ve çok kötü, çirkin bir cosplay canavarı gibiydi. Sekizinci sezonun baş kötüsüydü.
  • Animasyon filmi Superman: Doomsday’de ise Krypton’da yapılan deneysel bir süper asker programının artığı olduğu ortaya çıkıyordu.
  • Injustice: Gods Among Us oyununda arkaplan dekoruyken, zamanla DLC ile getirilen (ama hikayeye dahil olmayan) bir oynanabilir karakter oldu.

doomsday-2

  • Batman v Superman: Dawn of Justice filminde ise General Zod’un cesedinin Krypton’lu okült teknoloji ile değiştirilmesi ve Lex Luthor’un DNA’sının eklenmesiyle çıktı. Bu filmde, klasik Doomsday güçlerinden ziyade Superman Unchained‘daki Wraith’in güçlerine daha çok benzeyen güçlere sahipti.

Kıssadan Hisse

Doomsday, görevini tamamlamış, ama bu süre içinde Superman’ın çizgi roman dünyasındaki ağırlığından dolayı da önemli bir yer edinmiş bir karakter. Ama diğer kötülere oranla daha genç olması, yazardan yazara istendiği gibi oynanabilecek ve değişik şekillerde kullanılabilecek hale getiriyor kendisini. İleride bambaşka Doomsday’ler ve duruma/hikayeye göre değişen güçlere sahip Doomsday klonları ve alternatifleri görebiliriz. Tabii, hepsinin tek varoluş amacı değişmeden aynı kalacak: Superman’ı öldürmek ya da ölebileceğini göstermek.

Bu yazı, "Süper Suçlu Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar