Spider Man: Zalim Altılı – Kötülerin Özel Timi

Yaşım gereği değil, yeni jenerasyon çizimlerin dijitale benzemesinden dolayı olsa gerek ne zaman klasiklerden bir çizgi roman yayınlansa mutlaka alıyorum. Marmara Çizgi’den çıkan Spider Man – Zalim Altılı da koleksiyonuma kattığım keyifli ciltlerden biri.

Aslında bu incelemeyi yapmak çok zor. Çünkü ciltin başında Marmara Çizgi cilti anlatan o kadar güzel bir yazı yazmış ki ekstra ne yazılabilir bilmiyorum. Dolayısıyla onların izniyle alıntılar yapmak zorunda kalacağım.

Farklı Yıllar Aynı Zalimler…Neredeyse

Zalim Altılı nedir? Önce onu anlatmam sağlıklı olacaktır. Spidey’nin baş düşmanlarından olan ve piyasaya ilk peyda olduğunda Peter’ı çok pis tokatlayan ancak sonraki her karşılaşmada yenilen Doktor Ahtapot, Spidey’den çok çeken beş kötüyü yanına alıp Parker’ı alt etmek için planlar kuruyor. İşte bu altı psikopatımıza Zalim Altılı (Sinister Six) deniliyor.

01

Tek tek gelin ulen!

Bu ciltte 1964 ve 1990 yıllarında işlenen Zalim Altılı serüvenlerini buluyoruz. Aradan geçen onca yıla rağmen takım hemen hemen aynı diyebiliriz. 1964 yılında Amazing Spider Man Annual Sayı 1’deki ekip Dr. Ahtapot, Elektro, Avcı Kraven, Mysterio, Akbaba ve Kum Adam’dan oluşurken 1990 yılına geldiğimiz zaman (Amazing Spider-Man Sayı 334’den 339’a) Kraven’ın yerini Hobcin alacaktır.

Zalim altılı 1964 senesinden 1990’lara çizimin gelişimi hakkında bir tez çalışması adeta. Ditko dönemindeki basit karakter tasvirleri, sade arka planlar yıllar içerisinde abartılı surat ve saç tasvirlerine, zengin arka planlara dönüşmüş. Biri diğerinden daha iyidir asla demiyorum, bunlar göreceli kavramlar zaten. Sadece çizimin farklılaşmasını takip etmek için bu cilt iyi bir fırsat diyorum. Bununla birlikte 1960’larda yaratılmış süper kötülerin 1990’larda ve hatta hala Örümcek Adam’ın baş kötüleri olması da 60’lı yıllardaki yaratıcıların dehasını bize anlatıyor.

Geçmişe Saygı

Gerekli Şeyler’den çıkan The Amazing Spider-Man Klasik ciltlerindeki genel burun kıvırma konusu -ki bunun paranızı Deadpool’a vermek için bir bahane olduğunu hepimiz biliyoruz- renksiz olması olarak gördüm diyebilirim. Aynı çizimleri Zalim Altılı renkli olarak sunuyor ve hodri meydan diyor. Bununla da kalmıyor 1990’lı yıllarda ilk defa siyah beyaz olarak Bilka Yayınları ile okuma fırsatı bulduğumuz “Zalim Altılı’nın Dönüşü” hikayesini de renkli olarak bize sunuyor. Dolayısıyla renk bahaneniz yok olmuş oluyor.

Marmara Çizgi, 1990 serüveninde Bilka Yayınları’na ithafen çok şık da bir jest yapmış. Zamanında çeviri yapan ve süper kötülerin ve kahramanların Türkçe isimlerini yaratmış olan Betül Ulukut’un çevirilerine sadık kalmış ve kahraman isimlerini Bilka zamanındakiyle aynı kullanmış.

Ultimate Spider Man 2013

Ultimate Spider Man 2013

Dr. Ahtapot İronik olarak , yıllar sonra kendi kurduğu ekip ile, yani aslında orijinal ekip değil tam manasıyla çakması ile, düşman oluyor. Marvel Comics, Zalim Altılı’nın değerini çok iyi bildiği için 2013 yılında bu serüveni The Superior Spider Man’in ilk ciltlerinde anıyor. Dr. Ahtapot, Örümcek Adam’ın vücüdu ile kendini Zalim Altılı olarak tanıtan bir çeteye karşı mücadele veriyor. Bu maceraları da yine Marmara Çizgi’den Türkçe olarak bulabilirsiniz.

Çizgi serilerde de bu kült macera elbette işlenmişti. 1994 çizgi serisinde Sinsi Altılı olarak geçerken 2013 yılında Ultimate Spider Man serisinde tekrar Zalim Altılı ismini aldı. Zalim Altılı, Sony Örümcek Adamı’nın dördüncü filminin konusu olarak da düşünülüyordu, not düşeyim.

“Oldies But Goldies” Dedikleri

İşte budur. Aldım, sırıtarak bir solukta okudum. Başını, ortasını, sonunu neredeyse diyalogları bile tahmin edebildiğim halde “hey gidi” diyerek okuduğum bir ciltti bu. Sosyal medya ortamında Stan Lee fotoğrafı paylaşıp “efsane!” yazmakla olmuyor o işler. Bu çizgi roman Kasım 2015’de basılmış ve halen raflarda görebiliyoruz. Çoktan bitmiş olması gerekiyordu, haydi dükkanlara!

“Dünya bir daha asla eksiki gibi olmayacak” – Dr. Ahtapot, Zalim Altılı (1990)

Yorumlar