Poker Havasında Taktik Kart Oyunu – Battle Line

Bu haftaki oyunumuz Battle Line, Tigris&Euphrates ve Keltis gibi eski nesil klasik oyunların yapımcısı Reiner Kniza’dan geliyor. 2000 yapımı bu oyun strateji hastalarının çok iyi bildiği bir firma olan GMT Games basımı. İki kişilik olan ve 15-30 dakika arası süren bu oyunda taraflar yan yana dizilmiş olan 9 bayrağa asker ve taktik kartları yerleştirip, herhangi 5 tane veya yan yana 3 tane bayrağı alarak oyunu kazanmaya çalışıyorlar.

Oyunun Makedonya Kralı Büyük İskender ile Pers Kralı Darius arasında geçen Gaugamela Savaşı temalı görselleri gayet hoş ve kart parça kalitesi GMT firmasından beklenen seviyede. Fiyatının da bu büyüklük ve kalitedeki bir oyun için gayet uygun olduğunu eklemeliyim.

Oyun 6 renkte rakamsal değeri 1’den 10’a kadar 10 karttan oluşan bir asker destesi ve 12 kartlık bir taktik destesi ile birlikte bayrakları gösteren 9 figürden oluşuyor. Bayraklar yan yan dizildikten sonra taraflar başlangıç için asker kartı çekiyorlar ve kendi turlarında bayraklardan birine bir asker veya taktik kartı oynadıktan sonra iki desteden birinden kart çekerek ellerini tamamlıyorlar.

9 bayrak için mücadele.

9 bayrak için mücadele.

Bayrakları ele geçirmek için o bayrağın altına 3 asker koymalı ve koyduğunuz askerlerin oluşturduğu dizilim, rakibinizin dizilimini geçmeli. Dizilimler tıpkı poker gibi birbirlerine karşı üstünlüğe sahipler:

  • Wedge: Aynı renkten sıralı 3 kart.  (Kırmızı 3-4-5)
  • Phalanx: Aynı sayıdan 3 kart. (Kırmızı 8 – sarı 8 – mavi 8)
  • Batallion: Aynı renkten sıralı olmayan 3 kart. (Mor 1-4-6)
  • Skirmish: Farklı renkten sıralı olan 3 kart. (Yeşil 7 – mavi 8 – kırmızı 9)
  • Host: Kalan her türlü dizilim.

Bu dizilimler yukardan aşağıya doğru birbirlerine karşı üstünlüğe sahipler. Eğer bir bayrakta iki taraf da aynı dizilimi yapmışsa kartların rakam olarak toplamına bakılıyor. Bir bayrağa 3. kartınızı oynadıktan sonra, eğer bayrağı rakibinizin taktik kartı oynamadan sizin elinizden alamayacağını kanıtlayabiliyorsanız o bayrak kalıcı olarak sizin oluyor. Kanıt gösterme aşamasında elinizden kart gösteremiyorsunuz ama bunu yapabildiğiniz opsiyonel kurallar da bulunuyor.

Taktik kartları ise oyuna bir kademe daha derinlik katıyor. Joker yerine geçen, bayrağın altına konulması gereken kart sayısını 4’e çıkaran, bütün dizilimleri “host”a çeviren, rakibinizin kartlarını çöpe atan veya sizin tarafa geçiren taktik kartlarını turunuzda istediğiniz “ele geçirilmemiş” bayrağın üzerine oynayabiliyorsunuz. Burada bir limit de rakibinizin oynadığı taktik kartı sayısı. Oynayabileceğiniz taktik kartı sayısı rakibinizin o ana kadar oynadığı taktik kartı sayısından bir fazla. Yani siz bir taktik kartı oynadıktan sonra rakibiniz bir taktik kartı oynayana kadar ikinci bir taktik kartı oynayamazsınız. Bu da taktik kartına abanarak oyunun dengesini bozmayı önleyici bir unsur.

Oyun hızlı ve basit olmasına rağmen zekayı oldukça güzel çalıştıran bir seviyede strateji içeriyor ve dizilimleri poker üzerinden anlatabilmek oyunu yeni başlayanlar için oldukça kolaylaştırıyor. Özellikle yan yana 3 bayrak kaybedince oyunu kaybediyor olmak gerginliği ve heyecanı güzel bir seviyede tutuyor.

Sisteminin basitliği ve her temaya sokulabilir olması oyunun bol miktarda sahte ve fan versiyonlarının yapılmasına sebep olmuş. İnternette yapacağınız ufak bir araştırma ile çok sayıda popüler temada Battle Line kartları bulabilirsiniz. Ayrıca oyunun Çinliler tarafından yapılan ve eski Çin krallıkları döneminde geçen bir çakması da bazı ünlü Çin alışveriş sitelerinde satılmakta. Hem yeni oyuncuların, hem de kutu oyunu veteranlarının çok seveceği bu oyunu bu tarz oyunlarla ilgilenen herkese kesinlikle öneriyorum.

bl2

Oyunun çok sayıda fan yapımı versiyonu var. Nette ufak bir araştırma ile bulup siz de basabilirsiniz.

BGG Notu: 7.4 (142. Sıra)
Yazar Notu: 8
Oyuncu Sayısı: 2
Süre: 30 dak.
Zorluk: Kolay
Yeni Başlayanlar İçin: Önerilir

Yorumlar