Vahşi Kartlar Serisi – George R. R. Martin’e Doyamayanlara

George R. R. Martin ve sürüyle entel dantel yazar arkadaşı, bir gün bir kongreye giderler. Ama orada konuşmalarına hazırlanmak yerine otel odasında, süper kahramanlarla ilgili bir sistem sunan Superworld isimli bir FRP oyununa dalarlar. Martin’in GM olduğu oyunun detayları ve karakterleri üzerinde hem çok düşünürler, hem de o kadar severler ki sonradan bu karakterler ve hikayeleri bir kitapta toplamaya karar verirler.

(İlgili sisteme çok benzeyen oyunlar oynamak ve oynatmak isteyenleri, sitede tanıtımı olan Mutants & Masterminds‘a alalım. Mutans & Masterminds 2. edition için Wild Cards versiyonu bulunduğunu da türün meraklılarına ayrıca hatırlatmak isteriz. )

Nasıl hikaye ama? George R. R. Martin oyun yöneticisi, Amerika’nın en gelecek vaad eden yazarları da oyuncular! Hele ki bu yazarların içinde bilimkurgunun ağa babaları arasında yer alan Roger Zelazny ve en uzun süre boyunca X-Men serilerinde yazarlık yapıp, çoğu X-Men karakterinin yaratıcısı olan Chris Claremont gibi başka efsane adamların da bulunduğunu söylersek, nasıl bir kitapla karşı karşıya olduğunuzu biraz olsun anlamaya başlarsınız.

İlk kitap olan Vahşi Kartlar, Martin ve orijinal grupta olan yazarlar dışında pek çok yazarın da aynı evrende geçen kısa hikayelerinden oluşuyor. Tabi yazarların üretkenlikleri devam ettiği için, sonradan devamı sayılabilecek Yüksek Aslar kitabı çıkıyor. Sonradan serinin sürüyle devam kitabı çıkıyor, çünkü üzerine hikaye anlatılabilecek pek çok karakter ve bunlar arasında sayısız etkileşim var.

Epsilon Yayınevi tarafından basılmaya başlanan serinin henüz ilk iki kitabı Türkçe’ye çevrilmiş durumda. İki kitap da kısa hikayelerden oluşsa da, bu hikayeler belli bir kronolojik sırayı takip ediyor. Henüz çevrilmeyen üçüncü kitabın durumunu bilmesem de, ilk kitap yani Vahşi Kartlar, hikayenin nerede geçtiği ve tüm bu olan bitenin nasıl ortaya çıktığını anlamak açısından bir anahtar. Bu yüzden, serinin başını es geçerek ikinci kitaptan başlanmasını kesinlikle önermiyorum.

(aşağıda Epsilon yayınevinin kitabın tanıtımı için hazırladığı keyifli bir videoyu izleyebilirsiniz)

Alt Metin ve Göndermeler

Aşağıda detaylarını anlatacağım Joker ve As mevzusu üzerinden Amerika’nın aşırı tepki  verdiği bazı konular üzerine çok ciddi göndermeler mevcut.

Joker ve As mevzusu çok net bir şekilde bir dönem siyahilere, sonradan da komünistlere (ya da aşırı sola) yapılanlara benziyor. Tabi sonradan bunların hepsinin değer kazanması da aynı alt metnin doğruluğunu özetler gibi. 60’lı yılların ezilen siyahilerinin 90’ların yükselişe geçen pop kültür ikonlarına, 2010’ların da efsanelerine dönüşmesinin yansımasını kitaplarda çok net olarak görebiliyoruz.

Yine ilk kitapta, hikayenin bir noktasından sonra Asların devlet kontrolüne alınıp savaşa gönderilmeleri ve kabul etmeyenlerinin komünist olarak yaftalanıyor oluşu da gözden kaçmıyor.

Doğal olarak, hikayenin baz aldığı dönemler arasındaki Amerikan toplumunun politik ve sosyal gündemine dair çok fazla gönderme mevcut. Bizim bunun tamamını yakalamamız pek kolay olmamakla birlikte, çok belirgin olanları görmezden gelmek mümkün değil.

Bu yüzden hikayelerin esas öznesi ayrımcılık olurken, devamında bunun negatiften pozitife dönüşmesini, popüler kültür eleştirilerini ve devletin faşizan uygulamalarını sıklıkla görebiliyoruz.

Yorumlar