B Sınıfı Film Canavarlarıyla Şehir Ezmece: King of Tokyo / New York

Magic the Gathering, Netrunner ve Roborally gibi muhteşem oyunların yapımcısı, matematik profesörü Richard Garfield; 2008 yılında kutu ve kart oyunlarından, bilgisayar oyunlarına geçiş yapmış ama geçmiş deneyimlerini unutmadığını da belirtmişti. 2011 yapımı King of Tokyo ve onun geliştirilmiş hali King of New York (2014), Garfield hocanın ahşap masalara formundan hiçbir şey kaybetmeden döndüğünü gösteriyor.

Tokyo Canavara Alışık, Tokyo Kimsesiz, Tokyo Gariban

3 ila 6 kişi arası oynanan ilk oyunumuz King of Tokyo’da, görünümleri farklı ama oyun açısından birbirlerine eşdeğer yaratıklarla, bir yandan Tokyo şehrine en çok zarar veren ve en ünlü yaratık olmaya çalışırken, bir yandan da birbirimizle savaşıyoruz. Yaratıkların takip edilmesi gereken 3 özelliği var:

  • Sağlık: Hasar yedikçe azalır. Sıfıra düştüğünde oyunu kaybedersiniz.
  • Zafer Puanı (VP): Bu yaratığınızın ne kadar ünlü olduğunu ve ne kadar yıkıma sebep olduğunu gösterir. 20’ye ulaşırsa kazanırsınız.
  • Enerji: Topladıkça yaratığınızı güçlendiren kartları satın almayı sağlar.
king-of-tokyo-12

Pembe robota binen yüksek zekalı kötü tavşan. Ama sevimli…

Oyunda yaratıkların durabileceği iki bölge var: Tokyo ve dış bölge. Tokyo’ya giren yaratık giriş için 1 puan ve kaldığı her tur için 2 puan alıyor ve saldırı yaptığı zaman dışardaki herkese aynı anda vuruyor. Dışardaki yaratıklar da, sadece Tokyo içindeki yaratığa vurabiliyorlar. Tokyo içinde iyileşmek mümkün olmadığından, Tokyo içindeki yaratık çok hasar yediğinde, dışarı çıkmayı seçebiliyor ve kendisine vuran yaratık Tokyo’ya girip 1 puan kazanıyor.

KingOfTokyo

Ortalama bir Tokyo günü. (Temsili)

Oyunun en güzel mekaniklerinden birisi zarları. Her oyuncu kendi turunda 6 zar atıyor ve bu zarlardan istediklerini saklayıp, istediklerini iki kere tekrar atabiliyor. Oyuncu zar sonuçlarından tatmin olup, atmayı bıraktığında veya 3 kere tekrar attığında, zarlar işleme konuyor. Zar yüzeyinde olan sonuçlar ise şöyle:

  • 1/2/3 zarın bu yüzlerinden 3 tane yan yana getiririseniz o kadar puan alıyorsunuz, fazladan her aynı rakam da + 1 puan. (Ör: 4 tane 2 attıysanız 2 + 1 = 3 puan alıyorsunuz)
  • Kalp: Bir birim iyileşiyorsunuz.
  • Yıldırım: Bir birim enerji alıyorsunuz.
  • Pençe: Tokyo içine veya dışına 1 hasar veriyorsunuz.

Oyunun zar mekaniği basit ve eğlenceli.

Oyun aslında güzel bir seviyede matematik, risk ve olasılık hesabı içerse de, oyunculara bunu eğlenceli bir paketlemede sunduğu ve hesabı fark ettirmeden yaptırdığı için, kutu oyunlarının karmaşıklığından korkan oyuncuların bile, heyecanla oynayabildikleri bir hale geliyor.

Canavarımız pek de becerikliymiş maşallah…

Canavar Dediğin New York’a Saldırır

İkinci oyun King of New York ise; daha çok yaratık ve kart, yaratıkların dolaşabileceği mahalleler, yıkılarak can/puan/enerji kazanılabilecek binalar, binaları yıktığınızda başınıza musallat olan Amerikan ordusu gibi eğlenceli detaylarla geliyor.

Bu yaratıklar hiç filmlerden ders almıyorlar. New York'a saldırılır mı yahu?

Bu yaratıklar hiç filmlerden ders almıyorlar. New York’a saldırılır mı yahu?

Bu sefer zarlarda 1 2 ve 3 yerine, bina yıkma, zarar görme ve şöhret zarlarımız var. Bina yıkma zarı 1 puanlık bina/ordu birimi yok ederken, şöhret zarı belli koşullarda size puan kazandırıyor. Zarar görme zarı ise kaç tane atıldığına bağlı olarak, ordu birimlerinin size veya herkese zarar vermesini sağlıyor. Tokyo yerine geçen Manhattan ise 3 seviye ve yaratığınız içeride ilerledikçe, daha çok puan ve enerji kazanıyor. İçeride iyileşememe sorunu burada da devam ediyor.

KoNY kartlarının daha eğlenceli olduğunu kabul etmek lazım.

Sadede gelmek gerekirse; elimizde oyun yapmayı iyi bilen birinin elinden çıkmış, kutu oyunlarına uzak veya yakın olan herkesin rahatlıkla sevebileceği, ideal karmaşıklıkta iki oyun var. İkisini de önermekle birlikte, birini alacaksanız New York versiyonunu öneriyorum.

Boardgamegeek Puanı: Tokyo 7.47 (94. Sıra) / NY 7.64 (270. Sıra)
Benim Puanım: Tokyo 8 / NY 8.5

Yorumlar