Carcassonne – Orta Çağın Donald Trump’ı Olmaya Var Mısınız?

Orta çağ Avrupası, toprakların küçük küçük bölgelere ayrıldığı ve çeşitli makamlardaki asiller tarafından yönetildiği, bol bol kale ve şehir devletine rastlayabileceğiniz bir dönem. Yüzlerce yıl süren bu derebeylik dönemi ardında onlarca şaheser ve Avrupa’da gezilip görülecek güzel şehir yaratmış. Bugüne her biri birer mimari harika olan kaleler, şatolar, mabetler bırakan bu dönemin siyasi yapısı ise bir hayli garip. Defalarca okuyup araştırmama rağmen dük, lord, kont derken ast üst ilişkisinin içerisinden çıkamıyorum.

Carcassonne, ismini Fransa’da eski dönemlerde kurulmuş orta çağ döneminde geliştirilmiş ve döneminin özelliklerini en iyi yansıtan kale şehirlerinden birisinden alıyor. Epey büyük bir boyuta sahip kale, gösterişli kuleleri ve burçları, şehri çevreleyen uzun surlarıyla, kafamızdaki kale imgelemini tam anlamıyla dolduruyor. Oyun da ismini aldığı şehirdeki gibi gösterişli kalelerle dolu bir coğrafya inşa etmenize imkan sağlıyor.

Carcassonne’da oyuncular; şehirler, yollar, kiliseler inşa ederken, işin emlakçılık kısmından ekmek yiyerek kazanmaya çalışıyorlar. Tek bir harita parçası ile başlayan oyun, oyuncuların her tur bir parçayı etrafına uygun olacak şekilde eklemesiyle şehirler, kaleler, kiliseler, yollar ve kalan büyük boş topraklarıyla koca bir bölge olarak tamamlanıyor.

kim böyle bir şeyi inşa etmiş olmayı istemez ki

kim böyle bir şeyi inşa etmiş olmayı istemez ki

Gel gör ki; Carcassonne’da haritaya parça eklemek ekmek kazanmak için yeterli olmuyor. Oyuncular ellerinde bulunan yedi adet piyonu çeşitli şekillerde kullanarak imar ve bayındırlıktan puan kazanıyor, ekmeğini topraktan çıkartıyor. Oyuncular bu piyonları her tur, haritaya ekledikleri parçanın üzerine koyarak oyuna dahil ediyor. Burada haritaya eklediğiniz parçanın türüne ve piyonu koyduğunuz yere göre puanlama şekli değişiyor. Gelin önce bu piyonlarla neler yapılabileceğine bir bakalım.

Elinizdeki piyonları dört ayrı şekilde görevlendirip puan alabilirsiniz. Belirlenen puanı alabilmesi için piyonun görevini yerine getirmesi gerekiyor.

İlk görevlendirme, piyonu kalenin içerisine koyup o kalenin şövalyesi yapmak. O piyon kale tamamlanana, yani her tarafı çevrilene kadar kalenin içinde bekliyor ve tamamlandığı zaman kalenin kapladığı her bir parça başına iki puan alıyor. Görevi tamamlandıktan sonra da piyon başka görevlerde kullanılmak üzere oyuncunun eline geri dönüyor.

bu oyuna TOKİ'nin eli değmiş sanki

bu oyuna TOKİ’nin eli değmiş sanki

Oyunda en çok kullanılan hamlelerden biri bu. Kale tamamlandığında epey iyi puan kazandırıyor ama kaleleri tamamlamak genelde epey zor. Çünkü hem gerekli parçaları etrafına uygun yerleşecek şekilde bulmak zor oluyor hem de diğer oyuncular genelde kalelerin tamamlanmaması için yolunuza taş koyuyor. Genelde oyuncuların kolaya kaçmak için başvurduğu, birbirini tamamlayan iki parçayla hemen kale oluşturma hamlesi 4 puan yerine iki puan kazandırıyor. Kale iyi bir yatırım ama tamamlayabilmek en önemli hadise.

İkinci görevlendirme şekli ise piyonu yolun üzerine koyup onu yol kesen bir haydut yapmak. Yol iki tarafı da bir yapıya ya da kavşağa bağlandığı anda tamamlanmış oluyor ve piyon görevini yerine getirmenin gururuyla puanları hanesine yazdırıp oyuncunun eline geri dönüyor.

Yollar oyunda kalelerden sonra en çok karşılaşılan parçalar olduğu için sıkça tercih ediliyor. Çevre uyumu daha kolay olduğu için en hızlı tamamlanan seçenek o çünkü. Yol tamamlandığında da parça başına bir puan kazandırıyor.

haritaya yerleştiridiğimiz gencolar bunlar işte

haritaya yerleştirdiğimiz gencolar bunlar işte

Üçüncü görevlendirme piyonu, oyunda sıkça karşılaşılmayan kiliselerin içine rahip olarak yerleştirmek. Kendini dinine adayan bu piyonlar, kilisenin etrafındaki sekiz kare de dolduğunda, orta çağda dinin kazandırdığını bir daha hatırlatarak, oyuncusuna dokuz puan kazandırarak geri dönüyor.

Yorumlar