Pathfinder Society

Şimdi Gelelim Organize Oyun Nasıl Oluyor Kısmına

PFS etkinliklerinde dünyadaki bütün oyuncularla ortak bir kurguyeri paylaşıyor ve aynı oyunu oynuyorsunuz. Ana hikaye sezonlardan, sezonlar da senaryolardan meydana geliyor. (Şu an “Year of the Sky Key” adlı 6. Sezondayız.) Pathfinder Society’i bir MMORPG, bu hazır senaryoları da aşama (instance) gibi düşünebilirsiniz. Bütün senaryolar 4-5 saatte bitecek tek oturumluk senaryolar. Ama asıl kurgu tüm senaryoları birbirine bağlayan bir ana hikaye (meta-story) kapsamında ilerliyor. Bu yüzden ne kadar çok oynarsanız, bazı taşlar o kadar yerine oturuyor ve olayları daha iyi anlamaya, büyük resmi daha iyi görmeye başlıyorsunuz. Oynanan bütün oyunlar ve sonuçlar Paizo’ya raporlanıyor ve bu sayede hikayenin devamını oyuncular belirliyor. Kısacası PFS oynarken Golarion’un tarihini etkiliyorsunuz.

Pathfinder Society’nin bir ev oyunundan farkı ve bence en büyük avantajı esnek bir yapıda olması ve düzenli oyun bulmanın kolay olması. Siz de benim gibi sürekli katıldığı oyunlar patlayan insanlardansanız PFS’ye bir şans vermelisiniz. Çünkü PFS’de bir GM veya gruba bağlı kalmak zorunda değilsiniz. İlk 3 level boyunca Ankara’da oynamış olsanız bile 4. level’da İstanbul’da, Amerika’da ya da dünyanın neresindeyseniz orada devam etmenizin hiç bir sakıncası yok. Hatta sürekli devam etmek zorunda bile değilsiniz. Aylarca uzak kalmış olsanız bile döndüğünüzde oynamaya kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. O yüzden de Ali’nin finalleri başladı, Veli’nin 4. dereceden akrabası öldü, Fatma da iş seyahatine çıkmış gibi nedenlerle oyunun patlaması gibi bir şey söz konusu değil.

Vahşi doğada romantik bir gün...

Vahşi doğada romantik bir gün…

PFS, bir organize oyun etkinliği olduğu için Pathfinder sisteminden farklı bir takım kurallara sahip. Bu kuralların amacı, dengeli ve pürüzsüz bir oyun sunarak bütün oyuncuların standart bir tecrübe yaşamasını sağlamak. Örneğin oyuncuların birbiriyle savaşması hem hikaye gereği hem de oyun dışı nedenlerle yasaklanmış durumda. Pathfinder kitaplarında yayınlanan her şey otomatik olarak PFS’de de geçerli olmuyor. PFS’ye has kurallar, özel durumlar ve karakter yaratma kuralları paizo.com’dan ücretsiz indirebileceğiniz Guide to Pathfinder Society Organized Play kitabında var. Son olarak, PFS oynamak için herkese açık etkinliklere katılmak şart değil. Kendi evinizde kendi grubunuzla oynayıp raporlayarak da katılabilirsiniz. PFS senaryolarını kısa bulan oyuncular için PFS onaylı modül ve adventure path’leri oynayarak karakter geliştirmek de mümkün, tabi bu oyunları raporlamak kaydıyla.

PathfinderSocietyTurkiye_Logo

PFS Organize Oyunlar, 2012 yılından beri Türkiye’de de düzenlenmektedir. Kurulduktan çok kısa bir süre sonra dünyanın en büyük 5 locasından birisi olan Pathfinder Society Türkiye locası Paizo’nun ilgisini de Türkiye üzerine çekmiş ve PFSTR locası bir kaç ay içinde Paizo blog’da yer almıştır. (Okumak için buraya tıklayın.) Şu an oyunlar Ankara, İstanbul ve İzmir’de devam etmektedir.

PFS Türkiye locası tarafından düzenlenen etkinlikler, hayatında hiç FRP oynamamış insanlar da dahil herkese açıktır. Daha fazla bilgi almak için Pathfinder Society Türkiye locasının facebook sayfasını takip edebilir, bu linke tıklayarak dünyadaki tüm yerel koordinatörlerin listesine ulaşabilir ya da iletisim@pathfindertr.com adresinden Türkiye locasıyla iletişime geçebilirsiniz. Duyduğuma göre çok cana yakın insanlarmış.

Bir sonraki yazımda hazır macera oynatmaktan bahsedeceğim. O zamana kadar iyi oyunlar!

Yorumlar