Rol Yapma Oyunlarınıza İlham Olabilecek Eserler – Mutants & Masterminds

Sinema

Sinema filmleri, kitap ya da dizilere kıyasla çok daha hızlı tüketerek konu hakkında fikirler edinebileceğiniz kaynaklar. Elbette detay seviyeleri nispeten daha düşük oluyor. Aklıma gelen altı eser şöyle:

Chronicle

Chronicle, süper güç sahibi olma konusunda ilginç fikirler barındırması yanında “found footage” tarzında da (biraz zorlama da olsa) başarılı bir yapım olarak değerlendirilebilir. 2012 yapımı filmde bir mağarada buldukları kristallere dokunarak telekinetik güçler kazanan üç gencin başından geçen olaylar konu ediliyor.

Süper kahraman temasından uzak ve tek güç kaynağı olan bir hikaye evreni için size fikir verebilecek olması bir yana, karakterlerden birinin kazandışı güç yüzünden yozlaşabileceğini nasıl işleyeceğiniz konusunda da referans olarak kullanılabilir.

Chronicle (2012) – Jumper (2008)

Jumper

İstediği yere ışınlanma yeteneği olan bir gencin başından geçen olayları konu alan 2008 yapımı Jumper’da Anakin Skywalker rolüyle tanıdığımız Hayden Christensen baş rolde. Açıkçası Jumper pek ahım şahım bir film değil, ancak tüm hikaye evreninde süper güç olarak tek tür bir gücün olması ve bu güce sahip bireylerin peşine düşen tehlikeli tipler olması fikrini belki bir oyununuza renk katmak için uyarlayabilirsiniz.

Next

Nicholas Cage’in başrol aldığı 2007 yapımı film, yakın geleceği görebilen bir adamın hikayesini konu alıyor. Hikaye solo olduğu için sizin ekip olarak oynatacağınız rol yapma oyunu senaryonuza ne kadar katkı sağlayacağı tartışılır. Ama yine de sahip olunan gücün gerçek hayata etkileri adına bir göz atmaya değer olduğunu düşünüyorum.

Next (2007) – Push (2009)

Push

Captain America rolüyle yakından tanıdığımız Chris Evans’ın başrol aldığı 2009 yapımı Push, devletin yaptığı gizli deneyler sonucu ortaya çıkan ve psişik ve telepatik yetenekleri olan kişileri ve onların bu bataklıktan kaçmalarını konu alıyor.

Push, tıpkı Jumper gibi çok ahım şahım bir film olmamakta beraber, karakterlerin güçlerini kullanış biçimlerini tasvirlerinizde kullanabilirsiniz. Ayrıca devletlerin süper asker üretme fikri pek orijinal olmasa da, belki hikayedeki işlenme şekli işinize yarayabilir.

Sky High

2005 yılında yayınlanan, Disney menşeli bir süper kahraman komedi filmi olan Sky High, aslında Harry Potter ve New X-Men: Academy X ‘in karışımı gibi bir gibi bir şey. Süper güçlü çocukların gittiği Sky High adlı lisede geçen olayları konu alan yapım, tam olarak ailece izlemelik tipik bir Disney filmi. Pek ses getirmeyen bir film olmasına rağmen izlemenizi tavsiye ederimi, eğlencelidir.

Oyununuza yapacağı katkı, size okul ortamında geçen bir hikayeyi nasıl yönlendirebileceğiniz konusunda fikirler vermek olacaktır. Ayrıca bu filmi özellikle seçmemin sebebi, Mutants & Masterminds’ın hem 2, hem de 3’üncü sürümünde Hero High adlı bir süper kahraman lisesi temalı genişletme kitabı olması. İçerik için koskoca bir kaynak kitap da var yani. Mutlaka bir inceleyin derim.

Sky High (2005) – Unbreakable (2000)

Unbreakable

İnsanların yerden yere vurmaya bayıldığı yönetmen M. Night Shyamalan’ın muhtemelen en büyük hatası, 1999 yılında çektiği The Sixth Sense adlı filmdir. Zira sinema tarihine geçmiş ve spoiler kavramını belki de dünyaya en net tanıtmış olan bu filmden sonra yönetmenin yaptığı her yeni yapım The Sixth Sense’le kıyaslanmış ve yerden yere vurulmuştur. Sixth Sense’den bir yıl sonra, 2000 yılında çekilen Unbreakable maalesef insanların az önce bahsettiğim eğilimi yüzünden hak ettiği saygıyı görememiş, muazzam bir filmdir.

Oynatacağınız rol yapma oyunlarında mutlaka Unbreakable’de işlenen hikayeden ilham alarak bir şeyler katabilirsiniz. Ayrıca bu yazıdan bağımsız olarak, süper kahraman kavramını çok farklı gözle incelemiş bir yapım olan Unbreakable’ı şimdiye kadar izlemediyseniz mutlaka tüm işinizi gücünüzü bırakıp en kısa zamanda izlemenizi öneriyorum!

Animasyon

Eminim anime izleme alışkanlığı olan bir yazar olsa bu bölümde pek çok eser sayabilirdi. Ancak benim konu hakkındaki bilgim oldukça sınırlı. Dolayısıyla aklıma sadece tek bir eser geldi:

The Tick

1986 yılında New England Comics tarafından yayınlanan bir çizgi roman karakteri olarak yaratılan The Tick, 1994 ila 1996 yılları arasında 3 sezon olarak yayınlanan çizgi filmi sayesinde dünya çapında tanınmıştır.

Oyunlarınızı tamamen mizah üstüne kurmak yanında absürt süper güçler ve grotesk karakterler konusunda ufkunuzu genişletmek istiyorsanız mutlaka The Tick’i  oyun yöneticisi gözüyle izlemelisiniz.

Bu yazımın da sonuna geldim. Eğer bu listede olması gerektiğini düşündüğünüz yapımlar varsa lütfen yorumlar bölümünde yazın. Özellikle animasyon bölümünün bir anime izleyicisi olmamamdan ötürü boş kaldığının farkındayım. Herkese iyi oyunlar.

Bu yazı, "Rol Yapma Oyunlarınıza İlham Olabilecek Eserler" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar