Rol Yapma Oyunu Dosyaları – DC Adventures

Mutants & Masterminds Second Edition tanıtımı daha önceki sayılardan birinde yapılmıştı. DC Adventures, esasında Mutants & Masterminds Third Edition ile aynı sistem, ancak bazı farklılıklar var. Oraya gelmeden önce, neden farklı isimde olduğunu açıklayalım.

Öncelikle, DC Comics 75. yıl dönümü nedeniye bir rol yapma oyunu istiyor ve varlığından haberdar olup takdir ettikleri Mutants & Masterminds için Green Ronin Publishing’e geliyor. O sırada Mutants & Masterminds Third Edition hazırlanırken iki ayrı kitap çıkarma konusunda anlaşıyorlar. Bunlardan birincisi, DC karakterleri ve evrenini baz alan DC Adventures, ikincisi ise kendi evrenindeki karakter ve yerleri baz alan Mutants & Masterminds Third Edition oluyor. Ancak bu iki kitap arasında pek az farklılık var. Mutants & Masterminds Third Edition karton kapakla daha sonra çıkıyor. DC Adventures ise mukavva kapakla onun öncesinde çıkıyor. DC Adventures kitabının çizimleri ve görselliği doğal olarak çok daha iyi oluyor. Zaten kapak çizimi, efsanevi DC çizeri Alex Ross`a ait.

Fakat iki oyun da aynı sistemi kullanıyor, kitap içerikleri neredeyse birbirinin aynısı. DC Adventures içinde beklendiği üzere içinde Batman, Superman, Flash, Brainiac, Joker, Sinestro ve benzeri ikonik DC karakterlerinin istatistik kağıtları da bulunuyor. Ayrıca kitabın GM`ler için olan evren, hikaye ve görev yaratımı kısımlarında da DC evreni baz alındığı için Metropolis, Gotham gibi şehirler ya da Star Labaratuvarları gibi gruplarla OA gibi gezegenlere dair bilgiler de bulunuyor.

Sistem kısmının detaylarına çok fazla girmeye gerek duymuyorum zira az önce de söylediğim gibi; Second Edition ile çok büyük benzerlikler gösteriyor. En öncelikli gördüğüm farkları sıralamak gerekirse:

En önemli değişiklik kütle, zaman, mesafe ve hacim konularını tek bir yerde toplayan measurement tablosunda var. Eski editionlarda bunların hesaplamaları bazen çok yorucu olabiliyordu. Şu an basitçe X kadar strenght sahibi bir adam, Y kadar ağırlığa sahip bir nesneyi, Z kadar uzaklığa nasıl fırlatabilir konusu çok daha basitleşmiş durumda. Ya da benzer şekilde belli bir değerde süper hızı olan adamın, ne hızda koşarken ne kadar hasar verebileceği de tabloya bağlı. Hepsinin tek tabloda ve tek sayfada olması da önemli bir avantaj.

Bir diğeri, bence sadece görüntüde kalsa da ability’lerin rakamları ile ilgili. d20 bilenlerin anlayacağı şekilde 18 olan bir stat değeri +4 demekti. Her 2 farkta bu ödül 1 puan değişiyordu. Artık, d20`nin bu sistemini kaldırılmış ve doğrudan ödülleri gösteriyorlar. Mantık ve hesaplama tamamen aynı fakat artık sadece bonusu yazıyoruz.

Önemli bir değişiklik; melee combat (yakın dövüş) değerinin “fighting” adı altında bir ability’de toplanması. Fighting’i 8 olan bir karakter hem yakın dövüş saldırılarına hem de yakın dövüş savunmalarına (parry) +8 alıyor. Üzerine gerekirse +4 kılıç skill’i alabiliyor. Bu durumda o karakterin tüm yakın dövüş silahları ve yumruklarıyla saldırısı +8 olurken, kılıçlarla +12 ile saldırıyor. Gayet basit.

Mesafeli dövüş (ranged combat) ise dexterity’den bonus alıyor. Ranged saldırılardan kaçınma (dodge) ise agility’den alıyor. Yani yakın ve mesafeli dövüşün hem saldırıları hem de savunmaları eski edition, yani daha klasik d20’ye göre değişmiş durumda. Karmaşıklaşmış gibi gelse de, farklılaşmış karakterler yapılması adına olumlu bir gelişme.

Daha çok fazla olsa da en göze batan değişiklikler bunlar. Tabi bunlar işin tabiri caizse fasa fisosu. DC Adventures’ın en büyük artısı şüphesiz DC evreni ve karakterlerini resmi bir şekilde bize sunması. Neticede süper kahraman türünde oyunları oynayan kişiler illa ki Marvel ya da DC çizgi romanlarını okumuş oluyorlar. Bunlardan birinin içinde, GM`in insafına kalmadan statları verilen orijinal kahramanlar fikri oldukça çekici geliyor. Böylece gerçekten Batman ile kapışıp onu yenme şansınız oluyor. Bu arada Batman demişken şuna değinmek gerekir. Kitabın küçük bir kısmındaki ek açıklamada şöyle deniliyor :

“Batman, Superman ve Wonder Woman büyük üçlüyü oluşturuyorlar. Bunlar en büyük kahramanlarsa power level üst sınırı 20 olmaları gerekir” diye düşünebilirsiniz. Ancak ikisi 15, Batman ise 12 oluyor. Buna rağmen Superman ve Wonder Woman’ın power point toplamları 289’ar, Batman’in ise 283 rakamına ulaşıyor. Bu da power level 19 karakterlerin sahip olacağı bir puan toplamı. Power levellarının 12-15-15 olmasının sebebi saldırı, savunma gibi değerlerinin belli aralıklara sıkışmış olması.” Zaten süper güçleri olmayan insanların 12’nin üzerine, başka galaksilere etki edecek kadar güçlü olmayanların da 16’nın üzerine çıkmayacağı düşünülürse üçünün de olması gereken seviyelerde olduklarını görürüz. Buna rağmen, point toplamları nedeniyle, kendi eş değerleri çoğu adamdan daha ileride oluyorlar. Eh bunu da tecrübe farkıyla açıklıyoruz. Zaten Batman’in strenght ve stamina hariç değerlerinin de ölümlü insanların üst sınırı olan 7 olduğunu gözden kaçırmamak imkansız.

Toparlayacak Olursak

Kısacası, DC Adventures Hero’s Handbook bir partinin tüm ihtiyacını karşılayacak komple bir sistem kitabı olarak karşımıza çıkıyor. Hem GM hem de oyuncuların ihtiyacı olan her şey bu kitapta mevcut. Ancak bunun yanında, DC Adventures için birkaç kitap daha çıktı. Bunların ikisi; DC Adventures Heroes & Villains, Vol. 1 ve 2. Bu kitaplar sayesinde DC evrenindeki aklınıza gelecek neredeyse tüm karakterleri resmi statları ile hızlı bir şekilde kullanma şansınız oluyor. Ya da isteyen oyuncular, bunlardan biri alıp doğrudan o karakteri de oynayabiliyorlar. Sonuncu kitap ise, özellikle GM`ler için DC Evrenini, paralel boyutlara kadar çok detaylı bir şekilde anlatan; DC Adventures : Universe. Bu kitap sayesinde, o evren içinde geçen ve bahsedilmemiş hemen hemen hiçbir yer kalmıyor. Yeterince uzun süre oynayıp, farklı bir şeyler denemek isteyenler için Crime Syndicate’in (Justice League’in kötü karşıtlığı olan) Dünya`yı yönettiği evrende yada Kingdom Come gibi efsane serilerin geçtiği evrenlerde de oynama seçeneği sunuluyor .

DC Adventures, süper kahraman türüne ilgi duyanların mutlaka denemesi gereken bir sistem. Ayrıca müthiş çizimler ve çok kaliteli bir kitaba sahip olduğu için kütüphanede bulundurulması gerekiyor.

Künye
Tasarımcı: Steve Kenson
Yayıncı Kuruluş: Green Ronin Publishing
Sistem: Geliştirilmiş d20
Çıkış Tarihi: 2010
Tür: Süper Kahraman
Bu yazı, "Rol Yapma Oyunu Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar