Rol Yapma Oyunu Dosyaları – Feng Shui 2

2015 yılı 80’ler ve 90’larda çekilmiş birçok başarılı yapımın devam filmine şahitlik etti. Terminator: Genisys, Mad Max: Fury Road, Star Wars: The Force Awakens… Liste uzadıkça uzuyor. Bu durumda Robin Laws’ın Atlas Games’le güçlerini birleştirip Feng Shui’nin bol aksiyonlu ve melodramlı dünyasına dönmesine şaşırmamak lazım.

Feng Shui 2, eski sürümünün elden geçirilmiş ve düzenlenmiş hali. O kadar ki, bazı bölümler eski kitapla birebir aynı. Temel fikirler, mekanikler ve varsayımlar olduğu gibi duruyor. Esas yenilik ve güncellemeler detaylarda saklı. Bu da Kickstarter’ın etkisi olsa gerek; para eski sistemin hayranlarından gelince tasarımcılar büyük riskler almamış. Önceki Feng Shui’de olduğu gibi oyuncular hazır arketipler arasından karakterlerini seçiyorlar, oyun yöneticisi kötü emellere sahip varlıklarla karakterlerin yollarını bir şekilde kesiştiriyor, sonrasında da olaylar gelişiyor.

Esin kaynağımız hala ağırlıklı olarak Hong Kong sineması. Zaman çizelgesi olarak Hong Kong filmleri üçe ayrılır: Günümüzde geçen polisiye/triad (Çin mafyası) filmleri, 1800’lerde emperyalist güçlerin altında ezilen Çin’de geçen halk kahramanlarının hikayeleri ve Çin mitolojisinden beslenen doğaüstü filmler. Ne yazık ki Hong Kong’dan bilimkurgu filmi çok çıkmıyor. Tasarımcılar bu boşluğu kıyamet geçirmiş bir gelecekle doldurmuş.

feng-shui-2-3

Karakter yaratma aşaması tamamen kaldırılmış. Onun yerine hazır arketipler arasından seçiyorsunuz. Arketipler filmlerde sürekli gördüğümüz rollerin genelleştirilmiş hali. Kural tanımayan polis, yaşlı bilge usta, altın kalpli kiralık katil… Kimi ararsanız var. 36 seçenek arasından seçin beğenin alın. Bir tane isim, melodramatik bir geçmiş ve karakteriniz tamam! Bu sayede oyuna bir anda başlayabiliyorsunuz. Ne yazık ki kendi arketipinizi yaratacak bir sistem yok. Hatta başlangıçta arketipin özelliklerini değiştirmek bile tavsiye edilmiyor. “Playtest etmedik, siz bilirsiniz” diyorlar.

Arketiplere baktığınızda ilk göze çarpan sistemin “schtick” dediği özellikler. Bunlar karakterinizin yapabildiği özel hareketler. Bazıları arketipinize özgü; Ninja’nın gizlice girdiği yerlerde saldırılarına bonus alması gibi. Diğerleriyse kendi içlerinde silah schtick’leri veya kung fu schtick’leri gibi geniş sınıflara ayrılıyorlar. Bu schtick’ler hem aksiyon filmi ruhuna, hem de arketipe uygun özellikler.

Zar mekanikleriyse biraz karışık. Pratikle akıcı bir şekilde oynayabiliyorsunuz, ama başta insanın kafası karışıyor. Hele ki herkesin ilgili değerleri bir yukarı bir aşağı çeken schtick’leri olduğu zaman demeyin keyfinize. Daha karışık sistemler tabii ki var, ama akıcı ve sinematik bir sistemden beklemediğim kadar aritmetik işlem var. Tasarımcılar da bunu fark etmiş olacak ki, düşmanlar oyuncu karakterlere göre oldukça sade. Kendilerine özgü basit ve sayıca az schtick’leri var. Ayrıca oyuna başlamadan önce düşmanların zarlarının önceden atılması tavsiye ediliyor. Bu sayede odak noktası hep oyuncularda oluyor.

feng-shui-2-2

Düşmanlar demişken, aksiyon filmi teması düşmanlarda da var. En altta mooks var. Bu garibanlar senaristin kuru kalabalık olarak kullandığı, isimleri olmayan ve birbirine benzer giyinmiş yancılar. Tek vuruşta iniyorlar ve zarlar gülümsemediği sürece tehdit oluşturmuyorlar. Tehlikeden çok dekor olarak varlar. Bir üst basamakta Featured Foes var. Mookların aksine kendilerine ait bir isimleri var, daha fazla tehdit oluşturabiliyorlar ve dayak yeme kapasiteleri daha fazla. En üstte de Bosslar var. İsimden de anlaşılacağı gibi hikayenin baş kötüleri bunlar. Tehdit oluşturmayı geçtim, bütün gruba tek başına kafa tutabilmeleri bile mümkün.

Bu yazı, "Rol Yapma Oyunu Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar