Dünden Bugüne James Bond: Bölüm 2

The Man with the Golden Gun (1974)

“The Man with the Golden Gun” Ian Fleming’in yazdığı son romandır. Filmin ise kitapla pek alakası yoktur. Scaramanga ismi, üçüncü meme ucu, altın tabancası, suikastçi olması ve gençken bir fili vurduğuna dair hikayesi dışında her şey kitaptan farklıdır. Hatta “Dr. No” ve “Live and Let Die” filminde halihazırda çekim yeri olarak kullanılan Jamaika bile filmde olmaz.

Scaramanga karakteriyse Amerikalı bir kabadayıdan sistemli bir suikastçiye dönüştürülerek Bond’a benzeyen bir kötü adam haline getirilir. Hikayenin konusuna gelince, filmde anlatılan enerji krizi öyküsü, o dönemde petrol krizinin üstesinden gelememiş olan Britanya’dan esinlenerek yazılır.

Roger Moore Bond rolü için geri döner. Bu kez ona Scaramanga rolü ile Christopher Lee eşlik eder. Yazar Ian Fleming, üvey kuzeni olan Lee’ye ilk Bond filminde Dr. No rolünü teklif eder ancak oyuncunun Bond ailesine katılması “The Man With The Golden Gun” ile olur. Scaramanga ismi Ian Fleming’in tanıştığı Pandia Scaramanga adındaki bir arkadaşından gelir. Fleming, Hydra adındaki Yunan adasında tanıştığı ve evinde kaldığı Scaramanga’dan soyadını kullanmak için izin ister ve bu karakteri “The Man with the Golden Gun” kitabında James Bond’un düşmanı yapacağını söyler. Gerçek Scaramanga ise “Tabi ki mahsuru yok ancak lütfen beni öldürme” der.

the_man_with_golden_gun_1

“The Man with the Golden Gun”, Bond,, Scaramanga ile düello yaparken.

Lee dışında filmde Bond kızı olarak Moore’a eşlik eden isim Britt Ekland olur. Ekland, Scaramanga’nın metresi için seçmelere katılsa da yönetmen Hamilton, bikinili fotoğraflarından çok etkilenir ve ona Mary Goodnight rolünü teklif eder.

Kadronun tamamlanmasının ardından ekip çekimlere 6 Kasım 1973’te Hong Kong’da başlar. İlk olarak Bond’un sualtındaki Queen Elizabeth’in kalıntılarını araştırdığı ve sonrasında M ile karşılaştığı sahne çekilir. Moore çoğu sahnede dublör kullanır, hatta oyuncu programa göre 1974’ün ilkbaharına kadar işe başlamaz.

Yapımcı Harry Saltzman filmde fil kovalamaca sahnesi ister. Bu sahnede Bond ve Scaramanga birbirini fil sırtında kovalayacaktır. Film ekibi bu fikirden kaçınır ancak Saltzman inat eder ve bir fil eğitmeniyle görüşür ve ondan fillerin zorlu alanlarda yürüyebilmesi için ayakkabıya ihtiyaç duyduklarını öğrenir. Birkaç ay sonra Tayland’da çekimler sürerken Albert R. Broccoli bir telefon alır. Telefonda fil ayakkabılarının hazır olduğu söylenir. Saltzman’ın o sahnenin çekilmesi için 2.600 çiftin üzerinde fil ayakkabısı sipariş ettiğini öğrenirler. Filmde bu kovalamaca sahnesi hiç geçmez ve ayakkabılara yapan adama parası ödenmez. 1990 yılı itibariyle Eon şirketinin adama halen borcu vardır.

the_man_with_golden_gun_2

“The Man with the Golden Gun”, Bond, Goodnight ile birlikte.

Tayland’daki çekimler sırasında Roger Moore yarasalarla dolu bir mağara bulur ve Dracula oyuncusu Christopher Lee’ye giderek “Efendim, emrinize hazırlar” der. Moore’un muzipliğinden nasibini alan tek isim Christopher Lee değildir. Moore bu kez, filmde Q’yu canlandıran Desmond Llewelyn’e ezberlemesi için sahte bir diyalog yazıp gönderir. Oyuncunun repliklerini ezbermek için koca bir ay harcaması ve tam sete gelmek üzereyken bu değişiklikle karşılaşması da şakayı daha beter kılar.

Filmde zor anlar yaşayan tek isim Desmond Llewelyn olmaz. Britt Ekland Roger Moore ile birlikte yer aldığı Scaramanga’nın adasından kaçma sahnesinde dehşete kapıldığını söyler. Hatta sahnede Mary Goodnight’ın ayağının kayması ve Bond’un onu düşmeden yakalaması rol değil gerçektir.

İngiltere’den bir gün sonra Amerika’da vizyona giren “The Man With the Golden Gun” gişede hayal kırıklığı yaratır. Bu hayal kırıklığından mıdır bilinmez, yapımcılar Broccoli ve Saltzman arasında bazı anlaşmazlıklar çıkar. Maddi açıdan sıkıntılı bir döneme giren Harry Saltzman’ın, serideki tüm hisselerini United Artists şirketine satmasının ardından, ikili yollarını ayırır. Saltzman’ın hisselerini almak isteyen Broccoli için bu durum pek de iyi olmaz. Zira film haklarını elinde tutan şirket Eon olmasına rağmen, film bütçesinin çoğu United Artists tarafından karşılanır. Bunun yanında şirketin karakterin telif hakkının yarısına da sahip olması, Broccoli’nin elini iyice zayıflatır.

Bu yazı, "Dünden Bugüne James Bond" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar