Destansı Bir Kişisel Gelişim ve Özgür İrade Güzellemesi: Gunbuster

Aslen insanlıkla gizemli düşmanı arasındaki savaşla birlikte Noriko’nun hayat ile olan korkularını yenip pilot olmaya çalışması özünde “İnsanın ve insanlığın kaderini, gene kendi başına yön verebileceği” mesajını anlatacak şekilde işlenmiş durumda. Son bölümde devamlı dile getirilen “mucize isteği” ve bu dileğin gerçekleşmemesi üzerine çöken umutsuzlukta “kurtuluşu o noktada sağlayabilecek tek şeyin bir mucize olduğu” dile getirilince, Noriko’nun “O zaman bir mucize gerçekleştirmeye gidiyorum” demesi, sadece o anlık karaktere söyletilen basit bir söz değil. O sözü söyleyecek zihinsel gelişime sahip olana değin, devamlı yeteneksiz olduğuna inanan ve bir bakıma hayatta ne yapacağını tam bilemeyen Noriko’nun nasıl kendine inanıp çok çalışarak kendi kaderini gene kendi ellerine aldığını izlemiş olduğumuzdan, aslında karakterin hareketi ve sözleri o anda “Kaderi ancak ve ancak biz değiştirebiliriz” söylemini arka plandaki hikâyeyle birleştirerek “Daha iyi bir gelecek için insanlığın kaderi gene insanların elindedir.” söylemine dönüşüyor.

Bunun yanı sıra, o yıllarda Sovyetler’in hala dağılmamış olmasından hareketle, gelecekte evrenin kaderini etkileyecek bir mücadelede onların yok sayılamayacağı düşünülüp onları temsilen Jung Freud karakteri bu anlamda hikayenin çok milletli olarak görülebilmesini temsil etmekte. Jung’un buzdolabından farksız biri gibi değil de hırçın, kendi kanıtlama isteği ile yanıp tutuşan, fakat öte yandan Noriko kadar kendisine emanet edilmiş savaşın büyüklüğünden haberdar bir karakterdir ve bu da onu yapımın klişeleri silip atan yapısına katkı yapar.

Yazının sonlarına gelirken kendimden birşeyler söylemem gerekirse, velev ki bu Anime’yi bir 10-15 yıl önce izleme imkanım olabilseymiş şu an hayatta bambaşka bir yerlerde olurdum diyebilmem mümkün. Ayrıca o son sahne var ya… O son sahneye iki damla erkeksi gözyaşı akıtmayan bizden değildir dersem pek de haksızlık etmiş olmayacağım.

Resmin tamamı için tıklayın!

Resmin tamamı için tıklayın!

Yapımdan Notlar

  • Kendileri de birer Otaku olan GAINAX kurucularının ilk amacı, anime yapımları arasında karşılaşılan dev robot temalı yapımların bir parodisini sunmaktı. Ama senaryo yazımı sırasında zamanla Noriko’nun hikâyesi daha dramatik hadiselere gebe oldu ve belki de bu sebeple yapımın başarısına katkı sağlandı.
  • Son bölüm hem bütçe sıkıntılarından ötürü hem de hem de 50’li yılların savaş filmlerine atıf olarak siyah-beyaz olarak çekilmiştir.
  • Noriko’nun hikâyesi 70’lerde TV için yayınlanan tenis temalı Ace O Nerae’nin kahramanıyla belli noktalarda benzerlik gösterir. Ayrıca ana hikâyedeki böceklerle insanlar arasındaki savaşla da Robert Heinlein’in Starship Troopers (Yıldız Gemisi Askerleri) adlı kitabını akla getirir.
  • 5. Bölümde Noriko’nun odasında My Neighbor Totoro, Nausicaä of the Valley of the Wind ve Space Battleship Yamato’tun posterleri, 6. Bölümde ülkemizde de yayınlanmış olan ve özel araçlarını kullanarak kurtarma görevlerinde bulunan seçkin bir ekibin maceralarını anlatan kukla şovu “Thunderbirds” ile 78 yapımı “Message from Space” filminin afişleri yer alır. Benzer şekilde Noriko’nun odasında müzisyen Van Halen’in bir posteri asılıdır.
  • Serinin yan karakterlerinden Jung Freud’un ismi psikolog Carl Gustav Jung ile Sigismund Schlomo Freud’un soy isimlerinden gelmektedir.
  • Karakter tasarımcısı The Super Dimension Fortress Macross’unda yaratıcılarından olan (Bizde genel olarak Amerikan versiyonu Robotech ile bilinir) Haruhiko Mikimoto’dur.
  • Seri üretim makinanın dizaynı için 70’lerdeki Space Knight Tekkaman’dan, prototip makina için ise Gundam külliyatındaki Zaku II , Densetsu Kyojin Ideon ve Getter Robo’dan esinlenilmiştir.
  • Buster Machina’nın en güçlü saldırılarından Inazuma Kick aslen bir Kamen Rider göndermesidir. Benzer şekilde Buster Beam saldırısı Ultraman’ın özel saldırısına bir göndermedir.
  • Serinin açılışında görülebilecek “training montage” kısımları Rocky filmine bir göndermedir.
  • Guillermo Del Toro, Pacific Rim’i çekerken esinlendiği yapımlar arasında Gunbuster da bulunmaktadır.
  • Yapımın arka planındaki evreni daha açık bir şekilde anlatmak için lazerdisk (sonradan DVD ve Blu Ray) sürümünün bölümlerinin sonuna ek olarak hazırlanan ve her biri 2’şer dakikalık segmentlerden oluşan, Noriko ve Amano’nun anlattığı kozmik kütle çekimi, görecelik kuramı, galaksi ve gezegenler gibi konularda dersler içeren “Science Lessons” adlı bir ek kısmı vardır.

gunbuster-1

Son olarak yapım, görecelik kuramı ve kütlesel çekim yasaları gibi noktalardan hareketle çekilen Interstellar’ın yıllar önce çekilmiş bir anime hali gibi de düşünülebilir. Eğer Interstellar sizde derin izler bıraktıysa, bu yapımı kesinlikle es geçmemelisiniz.

Yorumlar