Soğuk Savaşı Alevlendiren Oyun – Wargame: Red Dragon

Oynanışla ilgili son söyleyeceğim, Wargame: Red Dragon 15 dk.da öğrenip, anında iyi oynamaya başlayacağınız bir oyun değil. Kendinizi geliştirmek için zaman harcamanız ve çaba göstermeniz gerekiyor.

RUSE’u zamanında merakla oynamış ve nefret etmiştim. Wargame serisinin ilk oyunu olan European Escalation’ı da kısa bir süre oynamış ve pek sevmemiştim. Serinin ikinci oyunu olan Airland Battle’ı hiç almadım. Fakat IrisZoom’a rağmen bir türlü ısınamadığım seri, Red Dragon ile sevdiğim RTS’ler arasına üst sıralardan bir giriş yaptı. Artık haritalar dümdüz değil, oyuna uçaklar eklenmiş, şehirler sektörlere bölünmüş, görüntüler daha güzel ve single-player oynanabilir halde. Eski oyunlardan her açıdan daha üstün.

asdasd

Kamerayı uçaklara kilitleyip izlemek çok eğlenceli.

Red Dragon, serinin diğer oyunlarından farklı olarak Asya’ya odaklanıyor. Japonya, Kore, Çin gibi Asya ülkeleri oynanabiliyor ve savaşlar yine bu ülkelerde geçiyor. Deniz savaşları da seriye ilk defa bu oyunda eklenmiş. Pek fazla gemi yok, denizaltı gibi birimler ise hiç eklenmemiş. Deniz savaşları, CIWS sistemlerinin kötü adaptasyonu yüzünden daha çok füze atabilenin kazandığı sıkıcı karşılaşmalardan ibaret. Kara savaşıyla birlikte eğlenceli olsa da, deniz savaşları tek başına çok anlamsız. Ya gerçek hayatta da deniz savaşı aynı derecede sıkıcı ya da oyunun ölçeği bir deniz stratejisi kurmak için fazla küçük.

Wargame: Red Dragon’un yapay zekası konusunda çok kararsızım. Bazen multiplayer oynuyor gibi hissettirecek kadar zekice hareketler yapması insanı şaşırtıyor. Ama campaign’de aynı haritada aynı hataları her gün tekrarlaması göze batıyor. Bu yüzden campaign’i co-op ya da multiplayer oynama imkânı olmaması büyük eksi. Multi-player demişken, oyuncu kitlesinin çok… ımm… kaba olduğuna da değinmek gerekiyor. O yüzden arkadaşlarınızla beraber oynamanız daha mantıklı olur. (Arkadaşı olmayanlara dev hizmet! Buraya tıklayarak beni Steam’den ekleyebilirsiniz.)

asdasd

Bu kadar yakından bakmaya zaman bulduğunuz nadir anlarda, haritaların çok güzel olduğunu fark edeceksiniz.

Wargame’in olumsuz yanlarından bir diğeri mod desteğinin sıfır olması. Anladığım kadarıyla oyuna yeni harita ve model eklemek imkansız, çoğu şey modlanabilir değil. Kısacası sınırlı sayıdaki haritayla idare etmek zorundayız; en azından Eugen yeni bir oyun çıkarana ya da harita paketi yayınlayana kadar… Bu da pek olası değil, çünkü Eugen paralı dlc satmayı reddeden ama bu oyun için 3 tane ücretsiz dlc yayınlamış ilginç bir firma.

Wargame: Red Dragon, devasa ölçeği, dozajında realizmi ve eski bilgisayarlarda bile güzel görünen grafikleri ile piyasada benzeri olmayan bir oyun. Eğer büyük ölçekli bir RTS arıyorsanız ve modern savaş ile soğuk savaş dönemi askeriyesine meraklıysanız bu oyunu kesinlikle denemelisiniz. Birimler, silahlar ve genel stratejileri öğrenince hem kazanmak çok tatmin edici bir hale gelecek, hem de NATO sembollerinin anlamı gibi, hayatta işinize yarayacak çok faydalı (?) bilgiler edinmiş olacaksınız.

Wargame: Red Dragon | Resmi Site Wargame: Red Dragon | Steam

Yorumlar