Marvel’ın Bilimkurguyla Flörtü – Marvel Now: Avengers/New Avengers Dönemi

Marvel NOW dönemi başladığında Marvel’ın ileri gelenleri -sanılanın aksine- DC’nin New52’sinden değil, MCU’nun sinemadaki başarasından faydalanmak niyetindedir. Bu yüzden karakterleri sinema evrenindeki yorumlarına göre yeniden tasarlayıp, oyunculara daha benzer çizimler üzerine gitmişlerdir. Bu şekilde hem popülariteden faydalanacak hem de kafa karışıklıklarının üzerini bir nebze olsun çizebilecektir. Malum MCU’nun bilimkurgu olmaya yönelik hikaye arkını da çizgi romanlara taşımak niyetindedirler. O dönem için ellerinde harika bir bilimkurgu yazarı vardır. Yukarıda söylediğim gibi Hickman, Fantastic Four ve sonraki ismi FF (Future Foundation) ile beyin yakan türde bir bilimkurgu serisi ortaya çıkarmıştır. Bu yüzden çok düşünülmeden Avengers ve New Avengers serilerinin başına getirilir. X-Men ve Avengers sentezinden oluşan üçüncü Avengers takımı olan “Uncanny Avengers”ın yazarlığını ise Black Science (Kara Bilim/2015) ile adından söz ettiren Rick Remender’ı getirince Marvel’ın edebi gücünün zirve yaptığı bir dönem ile karşı karşıya kalmış oluruz.

Hickman, Avengers’ı inanılmaz bir esneklikte genişleterek başta okuyucusunu korkutsa da, diğer işlerini bilenler onun bu hamleyi katmanlı hikaye yapısını daha iyi açabilmek amacıyla yaptığını bilir. Hickman’ın hikayeleri gerçekten çok katmanlıdır. İlk başlarda “Ben ne okudum?” delisi edecek kadar felsefi diyaloglar ve saykodelik olaylarla hikayesinin temellerini atar. Bir sihirbazlık numarası gibi okuyucunun ilgisini yarattığı gizemlerle ayakta tutup, hikayesini patlatacağı nokta da bir anda kendinizi ayağa kalkmış ve Avengers adına tezahürat yaparken bulursunuz. Zaten ezelden beri zeki karakterleriyle bir yerlere gelmeye çalışan Marvel hikayeciliği için Hickman altın madenidir. Üstelik iki seride de inanılmaz çekici çizimleriyle Mike Deadato’da eşlik edince anlamasanız bile izleyebileceğiniz bir eser yaratılmış oluyor.

hickman-2

Hickman’ın alameti farikalarından biri de inanılmaz depresif üslubudur. Özellikle New Avengers serisinin, Everything Dies (Her Şey Ölür/2013) cildiyle başladığını düşünürsek ne demek istediğimi anlamışsınızdır. Avengers’la galaksiye ve bilinmezliğe açılan Hickman, New Avengers’la arka planda gelişen ve belki de Marvel evreninin mutlak sonunu getirecek bir olayla kahramanları uğraştırmaktadır. New Avengers kadrosu doğrudan Illuminati’dir ve Avengers’a kıyasla iyice bilim kurgu’dur. Secret Wars (Gizli Savaşlar/2015) event’ine kadar tamamı dahilerden oluşan bu ekibin- bu uğurda Captain America, Namor gibi kalbur üstü tipleri bile harcamışlardır- evrenin en büyük bilinmezini çözme çabaları karşısında sağlam bir beyin jimnastiğini garanti ediyorum. Ayrıca bu çizgi romanları okuyup her an dünyanın sonu gelecekmiş gibi bir şüpheye kavuşmanız da mümkün.

Hickman’ın dünyası Avengers: Avengers Dünyası (2014) isimli ciltle başlıyor. Yukarıda bahsettiğim gibi Stark ve Steve’in Avengers’ı genişletme ve daha galaktik bir oluşum haline getirme girişimlerini anlatıyor. Hyperion, Smasher, Captain Universe, Ex Nihilo, Starbrand gibi daha galaktik çapta kahramanların hikayeye dahil olması ile sınırlar genişliyor.  Avengers serisi Son Beyaz Olay (The Last White Event/2013), Sonsuzluğa Doğru (Preludte to Infinity/2013), Uyum Sağla ya da Öl (Adapt or Die/2014), Sonsuz Avengers (Infinite Avengers/2014) ve Time Runs Out (2015) event’leriyle devam ederken, New Avengers’ta Her Şey Ölür (Everything Dies/2013) , Diğer Dünyalar (The Other Worlds/2014) ve Mükemmel Bir Dünya (A Perfect World/2014) başlıkları adı altında hikayelerini anlatıyor. Galaksinin mutlak yok oluşuna karşı verilen bu mücadele boyunca Doctor Who, Star Wars ve Star Trek serilerini kıskandıracak seviyede keşifler yapmanızı da mümkün kılıyor.

hickman-1

Bu iki Avengers serisi bir yerde Infinity (2013 )ve AXIS (2014) event’leriyle kesişiyor. İki event’te okunmaya değer. Özellikle Infinity, vizyona girecek Infinity War filmine dair ipuçları yakalamak adına kaçırılmaması gereken bir event, ama bu olaylardan çok Marvel’ın bu karanlık ve katmanlı kuyusuna girmek istiyorsanız Hickman’ın Avengers ve New Avengers’larını okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Şahsen DC’nin bana göre hala en iyi event’i olan Crisis on Infinite Earths (1985) okumuş birisi olarak Marvel’ın o hikayeden fazlasıyla esinlendiğini, ancak yine iddialı olacak ama daha ayakları yere basan daha edebi halini yazdığını söyleyebilirim.

Yakında çıkacak Secret Wars’a kadar olan Avengers ve New Avengers serileri ülkemizde “Gerekli Şeyler” etiketiyle yayınlandı ve herhangi bir çizgi roman dükkanından edinmeniz mümkün. “Ben taa Avengers Dağıldı’dan falan başlayamam!” diyorsanız da bir çeşit reset vazifesi gördüğü için başlamanız için uygun bir nokta ama kendinizi bir matematik problemi çözüyormuş gibi hissedebileceğinize dair de size uyarmak isterim. Bugünlerde Marvel, All-New, All Different (ANAD) denilen bir döneme girdi ve gerçekten All-Different’ın hakkını veren hamleler yapıyorlar, Marvel’ı Hickman’la sevmiş birisi olarak bu haberler beni bir hayli sarsıyor, ama dediğim gibi Hickman Marvel’a yakın zamandaki zirve noktasını göstermiş bir isim ve ondan sonra Bendis’in “bütün kahramanlar toplandık” kafasıyla nereye kadar gider bilemiyorum. Elbette bunlar benim görüşlerim ama sizlerinde bu dönem ve şu an ki döneme dair eleştirileriniz duymak isterim, yazın, tartışalım,  okuduğunuz için teşekkürler, iyi günler diliyorum.

Yorumlar