Marvel’ın Bilimkurguyla Flörtü – Marvel Now: Avengers/New Avengers Dönemi

Çizgi romanlarda uzun zaman sonra yeniden dikkate değer işler olduğu, güzel bir dönemdeyiz. Senede en az 5-6 tane süper kahraman filminin uyarlandığı ve neredeyse her sene bir “Retcon, All-New, Rebirth, Relaunch vs.” tarzı atılımlarla bu popülariteden yararlanmak isteyen çizgi roman şirketlerinin girişimlerine şahit oluyoruz. Bana kalırsa yaşanan bütün bu gelişmeler artık çizgi romanın değer gördüğüne işaret.

Benzer şekilde ülkemizde de çizgi roman artık önemli bir kavram. Nereden mi biliyorum? Bu ülkede “Fumetti” çizgi romanlar dışında Deadpool’ların, Civil War’ların, Batman’lerin ikinci üçüncü baskıya gittiğini görüyoruz. Böyle bir dönem bir daha gelir mi bilinmez, ama yerli çizgi roman çıkartmaya dair atılımlar yapılması bile ülkemizde çizgi romana olan ilginin zirve yaptığının göstergesi.

Kuşkusuz yaşanan bu yükselişte Nolan gibi bir adamın çıkıp Batman’den bir şaheser çıkartması, Marvel’ın inanılmaz riskli sinematik evren girişimi ve The Walking Dead gibi çizgi roman kaynaklı dizilerin başarılı olması ve gelecek projelerin önünü açması yatıyor. Hollywood’da bir trend oluştuğunda bunun yan ürünlere yansıması da kaçınılmaz oluyor.

hickman-0

Elbette Nolan’lardan, MCU’dan da önce biz bu çizgi romanları okur, ortamlarda tartışmaya çalışır, film uyarlamalarını iple çekerdik. Elbette biz de birer Batman, Superman veya Iron Man severdik ama bizim için çizgi roman asla bu isimlerle kısıtlı olmadı. İşte bu yüzden bu yazıda tamamen popülerleşen çizgi romancılığın şu an prensleri konumunda olan Deadpool’dan, Batman’den veya Iron Man’den bahsetmeyeceğim. Bu yazının konusu Marvel ve Avengers markasının gücüne rağmen ülkede hakkı verilmemiş, katmanları arasında size yok edebilecek bir döneme, Marvel Now Avengers ve New Avengers serilerine değineceğim.

Ana akım çizgi romanları takip edenler Marvel’da işlerin nasıl yürüdüğünü bilir. Önce kahramanların kendi serileri vardır, büyük bir olay olacağına dair işaretler başlar, belki bir iki crossover görürüz sonra bütün kahramanları kapsayan bir event gerçekleşir ve o evrende yeni bir döneme girilir. Bazen bu bir event olmakla kalmaz, gerçek anlamda evrenin yapısını değiştirir. Mesela AvX (Avengers versus X-Men/2012) böyle bir eventtir. Yıllarca arzulanan Avengers vs X-men mevzusunu işleyen Marvel, çizgi romanlarının sayılarına temiz bir reset atar. Bu açıdan biraz DC’nin The New 52’sine benziyor, ama burada hikayelere bir reset söz konusu değil. Belki Nick Fury siyahi olmuştur ve bazı karakterler artık MCU’ya göre çizilmeye ve yazılmaya başlanmıştır ama hikayeleri kaldığı yerden devam etmektedir. Marvel Now dediğimiz bu dönemle beraber Marvel -bana göre- olabilecek en doğru hareketlerden birine imza atarak baş yazarı kabul edebileceğimiz Brian Michael Bendis’i X-Men serisine sürüp (Fox ile film hakları adına anlaşamıyor olmaktan dolayı X-Men’e eski önem verilmez ve orası resmen bir sürgün yerine dönüşür) yerine bünyesindeki belki de en yetenekli yazarı onun koltuğuna getiriyor: Jonathan Hickman!

hickman-5

Marvel Now, Hickman dönemine girmeden evvel biraz size yazardan bahsetmek istiyorum. Hickman 1972 South Carolina doğumlu Amerikalı bir çizgi roman yazar ve çizer. Kariyerine-pek çok amatör yazarın olduğu gibi- Image Comics’te yazarlık ve çizerlik denemeleri ile başlayan Hickman’ın ilk elle tutulur serisi 2006-2007 çıkışlı “The Nightly News”. Şiddet ve medya arası mekik dokuduğu bu önemli işinin ardından Marvel tarafından keşfedilen yazarın Marvel’daki kariyeri one-shot hikayelerle başlasa da özellikle Bendis’in Secret Warriors serisi için yarattığı yazar kadrosunda yıldızını parlatmayı başarmıştır. 2009’da Fantastic Four’un baş yazarı olduğundaysa gerçek patlamasını yapacaktır. Dark Reign döneminde ele aldığı ve iyice dış kapının mandala haline gelmiş FF’leri kurtaran isim olarak biliniyor Hickman. Onun karanlık, katmanlı ve bilimkurguyla flört eden yazım tarzı ile uyum sağlayan hikayeler, bana kalırsa Fantastic Four tarihinin en iyi hikayelerine imza atmıştır. 2012’ye kadar yazarlık yaptığı seriyle unutulmaz bilimkurgu hikayelerine imza atan yazar, dikkatleri üzerine çekmiş ve Bendis’in sürgünüyle beraber hak ettiği baş yazarlık mertebesine ulaşmıştır.

Bir yandan Image için çıkardığı Manhattan Project (2012) ve benimde ayıla bayıla okuduğum East of West (2013) serisiyle mükemmel hikayeler yaratmaya devam eden bu adam, Marvel NOW döneminin bir numaralı yazarı olduğundaysa Marvel’ın belki de en karanlık, en bilimkurgu tadında hikayelerine imza atacaktır.

Yorumlar