Yabani Çizgi Roman Dergisi – Röportaj

  • Bu proje bir “Heavy Metal” e dönüşebilir mi? O potansiyeli görebiliyor musunuz?

Zaten hedefimiz o yönde bir dergi olması, biliyorsunuz Metal Hurland’ı da Giraud ve Druillet çıkartmıştı. Tabii bir yandan Weird Tales dergisini de hatırlatalım; çünkü benzer konuları içeren güçlü hikayelerimiz, hikayecilerimiz de var.

  • İlk sayı da korku teması daha ağırlıklı gibi sanki. Bu tesadüf mü yoksa her ay mevcut üç konseptten (korku-bilim kurgu-fantastik kurgu) biri mi ağırlıklı olarak işlenecek?

Tesadüf aslında, Anadolu Korku Öyküleri ekibi işin içinde olduğu için korku hikayeleri biraz daha yoğun olabilir. Şimdilik belirli bir konu seçip özel sayı yapma planımız yok, ama ileride olabilir.

  • Yabani’de yayınlanan çizgi romanlar hep aynı ekolde mi çizilecek yoksa farklı ekoller veya deneysel çizimler görecek miyiz?

Tabii, farklı deneysel çalışmalara yer verebiliriz. Tabii bu biraz zaman meselesi, deneysel işlere girişmeden öncelikle teknik olarak doğru işler yaparak tecrübe kazanmak lazım.

005

  • Bizzat kendiniz de dergide Kralına İsyan adlı bir çizgi roman üzerine çalışıyorsunuz. Biraz bahsedebilir misiniz bu çalışmanızdan?

Kralına İsyan aslında bizdeki “kılıçlı kahraman” ekolünü ters yüz etmeye çalışan bir çalışma. Biliyorsunuz kahraman hikayelerini incelediklerinde belirli bir gidişat olduğunu farkedip buna genel olarak monomit ismini verdiler. Bu “kahramanın yolculuğu” klişesini hem kullanıp, hem de bozarak ilerleteceğim bir hikaye olacak. Konusuna gelirsek, fantastik bir diyarda ülkeyi zapt-u rapt altında yöneten Megaşah’ın gözde askeri Pir Ece’nin (biraz Judge Dredd gibi hem asker, hem yargıç, hem de infazcı) zaman içinde konumunu kaybetmesi ve Megaşah’a baş kaldırmasının hikayesi.

  • Dergide ki çizgi romanlar aynı evrende mi geçiyorlar ya da aynı evrende geçecek içerikler gelecek mi ilerleyen sayılarda?

Farklı yazarlar olduğu için hikayeler de farklı evrenlerde geçiyor. Tabii ilerde aynı evrende geçen farklı kahramanlar ve onların ortak maceralarını yapmayı düşünüyoruz.

  • Seyfettin Efendi gibi oldukça sevilen ve büyük başarılar elde eden bir çizgi roman seriniz var. Kendisini bir gün Yabani’de görebilecek miyiz?

Olabilir, Esrarengiz Hikayeler serisi, aslında kısa Seyfettin Efendi çizgi romanlarından oluşuyor. Oldukça ağır giden bir seri oldu o, belki oradaki maceralardan Yabani’ye kaydıracaklarımız olabilir.

004

  • Yabani Dergisi bir fikir olmaktan çıkıp ürün olmaya giderken çalışma motivasyonunuz ne olmuştu?

En büyük motivasyon “çizgi roman üretmek”. Tabii hikaye yazarları için de “hikaye yazmak”. Ben de bu kafada insanları bulabildiğim için çok şanslıyım.

  • Benim sorularım burada bitiyor. Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Umarım Yabani de en az Seyfettin Efendi kadar sükse yaratabilir ve bizlere uzun süre yerli ve kaliteli içerik okuma şansı sunabilir. Şimdiden çıktığınız bu zorlu macerada başarılar size.

Teşekkürler, tahminim bu Seyfettin Efendi’den daha fazla ses getirecek çünkü Yabani’de benden daha iyi yazarlar ve çizerler var.

Yorumlar