Geek Terminoloji – Crossover Nedir?

Televizyonda Crossover

Bu yazıyı kaleme alma sebebim, CW adlı kanalın yayın haklarına sahip olduğu DC Comics uyarlaması 4 farklı diziyi kapsayan bir Heroes v Aliens adlı bir crossover event yayınlayacak olması idi. Sırasıyla Supergirl, Flash, Arrow ve Legends of Tomorrow adlı dizilere yayılacak olan hikayeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.

cw-heroes-v-aliens

Bu yazı çok çizgi roman ağırlıklı oldu değil mi? Biraz farklı örneklere verelim o zaman:

Televizyonda Law and Order, NCIS ve CSI gibi aynı isim çatısı altında değişik varyasyonlara sahip dizilerin crossover yapmaları pek şaşırtıcı değil. Ancak 1986’da yayınlanan Murder, She Wrote (s03e08) bölümünde aynı dönemin ağır toplarından Magnum P.I. konuk olmuştur. Fikri mülkiyetleri birinin Universal Studios, diğerinin ise CBS’te olan karakterlerin crossover bölümü televizyon tarihine geçmiş bir örnektir.

Özellikle mizah ağırlıklı çizgi serilerdeki crossover hikayeler gayet eğlenceli olabilir. Örneğin; The Simpsons’ta yaşanan X-Files’dan Futurama’ya, Family Guy’dan 24’e kadar onlarca farklı crossover bölümü saymakla bitmez.

Sinemada Crossover

Sinema filmleri doğaları gereği pek crossover içermezler. Elbette içinde bulunduğumuz bu yıllar süper kahraman filmlerinin altın çağı olduğu için Avengers (2012), Avengers: Age of Ultron (2015), Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) ya da Justice League (2017)  gibi crossover filmlerden zaten herkesin haberi var. O yüzden detaya girmiyorum.

Sinema tarihindeki ilk crossover hangisi diye soracak olursanız; cevap 1943 yılında gösterime giren Frankenstein Meets the Wofman adlı filmdir. Bunun harici ilk aklıma gelenler King Kong vs. Godzilla (1962), Freddy vs. Jason (2003) ve Alien vs. Predator (2004) oldu. Özellikle Japon sinemasında birçok crossover film bulunmaktadır.

King Kong vs. Godzilla (1962) - "Delirtme beni, bu binayı da yıkarım bak!"

King Kong vs. Godzilla (1962) – “Delirtme beni, bu binayı da yıkarım bak!”

2020 yılında bir King Kong vs. Godzilla daha izleyeceğimizden haberiniz vardır sanırım? Bir de Pasific Rim 3’ün Godzilla’yı konuk edeceği dedikodusu vardı ki, filmin yönetmeni Guillermo del Toro bunu maalesef yalanladı.

Edebiyatta Crossover

Sona bıraktım diye sakın diğerleri kadar önemli değil sanmayın! Bilakis, crossover romanlar diğer medyalardan çok daha eskiye, 1834 yılına dayanır. Fransız yazar Honoré de Balzac, önceki romanlarında yarattığı evreni yeni eserlerinde ortak kullanmaya başlamıştır. Balzac, zaten öncesinde hikaye evrenlerini birbirine tutarlı halde yazıyormuş. Ancak Le Père Goriot adlı romanı itibariyle eski romanlarındaki karakterleri de hikayelerinde kullanmaya başladı. Büyük ustanın La Comédie Humaine adlı 90 civarı romandan oluşan serisinde neredeyse 600 ortak karakter kullanmıştır. Balzac’ın yaptığının bir benzerini Jules Verne de uygulamıştır. 1863 yılında kaleme aldığı Balonla Beş Hafta adlı romandan 1897 yılında yayınladığı Buzların Sfenksi adlı romana kadar kırkı aşkın romanında aynı karakterleri kullanmıştır.

Honoré de Balzac (1799-1850) ve Jules Verne (1828-1905)

Honoré de Balzac (1799-1850) ve Jules Verne (1828-1905)

Yukarıda “Telif Sorunları” adlı başlık altında da bahsettiğim gibi; günümüzde fan kurgusu eserler yayınlayan Wattpad gibi internet siteleri sayesinde binlerce crossover içeren fan kurgusu kısa hikayeye erişmek mümkün.

Bu yazı, "Geek Terminoloji" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar