Guardians of The Galaxy Vol 2: İlk izlenimler ve Easter Egg’ler

Guardians of the Galaxy Vol 2, Nisan ayının sonra ermesi ile birlikte sinemalara geldi. Şimdi size filmi yalan yanlış anlatacağım, ama çok eğlenceli olacak.  Easter egglerden falan bahsedeceğim, önümüzdeki süreçte galiba Serkan Özay‘dan ufak bir köteğe de hak kazanacağım. Canı sağ olsun.

Öncelikle uyarı: Bu yazı spoiler içermektedir. Öyle böyle spoiler içermemektedir hem de, resmen umarsızca spoiler doludur bu noktadan sonrası. Normalde çok dikkat ederim okuyucunun/izleyicinin keyfini kaçırmamaya, ancak bu defa bir istisna yapıyorum. Canım sağ olsun.

Guardians of The Galaxy Vol 2

Galaksiyi Tekrar mı Kurtarıyoruz?

Filmimiz, ailesinin kim olduğuna bir türlü karar verememiş, yaşı 34 olmuş ama yer yer hala 10 yaşında gibi davranan Peter Quill’i merkezine alıyor. Peter Quill kim mi? Star-Lord işte, hani efsanevi kanun kaçağı? İşte bu filmde artık büyük bir isim olmuş vaziyette. Ha, ne değişmiş ekibin hayatlarında derseniz, görünüşte hiçbir şey. Star-lord’un trençkotun yerine mevsime daha uygun olan bir ceket giymiş olması dışında hiçbir fark yok. Karakter olarak ise değişimler bariz. Roket biraz daha hırçın bu sefer, hatta kasıtlı hırçın. Groot bambaşka hikaye zaten. Gamora desen, bunların arasında her zamanki gibi aklı başındaki karakter rolünü alıyor. Dave Bautista tarafından canlandırılan Drax ise filmi mizah anlamında epey sırtlıyor. Yani içlerinde en az “oyuncu” olan o, ama adam sırıtmıyor. Helal olsun.

Filmi DVD arka kapak yazısı şeklinde özetleyeyim bakalım, nasıl olacak. Annesini küçük yaşta kaybeden ve arkadaşlarıyla kurduğu ekiple beraber galaksinin koruyucuları olmaya uğraşan Peter Quill, 34 yıl sonra babası ile tanışır. Oldukça nüfuzlu ve neredeyse her istediğini yaptırabilecek bir adam/gezegen olan babası Ego, Peter’in yıllardır kurmak ve geliştirmek üzere uğraştığı işlerinde ona yardımcı olmasını istemektedir. Peter başlarda her ne kadar bu teklife sıcak baksa da, babasının planlarının hiç de masumane olmadığını anlar, ve arkadaşlarıyla beraber galaksiyi kurtarmak üzere babasının ağzını burnunu kırarlar. Ya ne olacaktı, adamların duyurduğu daha bir sürü film var, Infinity War’da 108 dk boyunca yok olmuş evreni izletmeyecekleri konusunda hemfikiriz bence.. İkinci bölümde izleyicilerin duygularını azıcık yayık ayran gibi çalkalıyor film. Helali hoş olsun.

Abi, Bu Filmin Olayı Ne?

Aile. Aile nedir, nasıl olur, illa kan bağı mı lazım aile olmak için gibi sorulara verilebilecek yanıtlardan bir seçki şeklinde bu film. Marvel’in alışıldık tarzından biraz daha uzak. Gizli karanlık, üstüne düşününce korkunçlaşan bir filmden bahsediyoruz. Bütün gezegenlerde aynı anda bütün yaşamı bitirebilme gücünü, sırf bir iki dakikalık güç gösterilerinde bile başlarına ne geldiğini dahi anlayamadan zarar görenleri, işin politik yanına yönelik göndermeleri… Böyle şeyler daha bi benim tarzım, gölge içinde oturup gırtlaktan 28 paket sigara içmiş sesiyle konuşanlardan daha çok hoşuma gidiyor.

En sevmediğim şey yazılara bütün sinopsisi “Şu gitti, bu geldi, o onu dedi” falan diye yazmak. İnternette her yerde var öyle yazılar, o yüzden ben o topa hiç girmiyorum teğet geçiyorum. Herkesin kendi hikayesini biraz biraz anlattığı, kadronun ufak bir genişleme yaşadığı, karakterlerde ilerleme ve derinleşmenin gözlemlenebildiği, ancak sonunda bir GotG hikayesi olarak kalmayı başaran bir film var özetle. IMDB olsam bu filme 7,4 falan verirdim.

Ha, bu filmde Ego’nun davranışlarını garip bulan varsa, şuraya alalım, Cihan yazmış ne güzel:

Sanatta ve Kurguda İnsan Dışı Varlık Motivasyonları

Evren hakkında bilgi sahibi olmak için dünyaya gelip orada bir kıza aşık olan uzaylı/gezegen, kızı hamile bırakır. Bu esnada da aşkı falan öğrenir… Bu ilişki hakkında daha fazlasını öğrenmek isteyen varsa Starman’ı izleyebilirler. Peter Quill o filmi izlemiş midir acaba, sonuçta film 84’te çıktı.Neyse, Ego’nun filmdeki olayı bu.

Easter Egg Demiştin?

Dedim tabii. Filmin başlangıcı Easter Egg. Missouri’de başlıyor hikaye. Anne hep aynı yerde yaşıyor. Bu da demek oluyor ki, Peter Quill Missouri’li. Halbuki çizgi romanda memleketi Colorado. Ha derseniz ki “Eee Missouri ne alaka?”, filmde söz geçen birilerinin memleketi olabilir derim (James Gunn!a bakıyoruz burada).

Film, ilk filmden 2 ay sonrasında geçiyor, yani hala 2014 yılında. Bu ne demek? Bu filmde olan olaylar olurken daha ne Age of Ultron ortaya çıkmış, ne Ant-Man var, ne Dr. Strange, yani işte son çıkan filmlerdeki olayların daha hiçbir tanesi olmamış.

Peter’in annesini oynayan abla, Kaptan Amerika’dan imza alan kızı oynamıştı daha önce. Muhtemelen ikisi aynı karakter değil ama, zira 50 yaşından sonra doğurması lazım Peter’i o zaman.

Filmde ortalığın epey karışmasına neden olan “Anulax Bataryaları”nın ismi anal yoldan kullanılan bir tıbbi sonda ile aynı adı taşıyor… “Pain in the ass” şakası mı bilemedim. Zaten mevzu da o değil. Bu bataryaları korumaya çalışırlarken Star-Lord’un elindeki dedktör/gösterge zamazingosu eski bir Futbol oyunu aslında. Mattel elektronik yapmış.

Peter Quill’in giydiği bir t shirt ekip içi şakası içeriyormuş, ama şakayı daha tam çözememişler. Çözerlerse şakanın ne olduğunu da yazarım. (unuttu)

Filmin başındaki uzay savaşı sahnesi kısmen bir Galaga bölümü. Galaga bölümü olmayan kısmı da ekibin kendi olaylarını belli ettikleri kısım zaten.

Stallone abi tarafından canlandırılan Stakar, arkasındaki parlaklı abi (Martinex T’naga bunun adı, gerçek bir  garip traşlı Senegalli forvet adı), Yondu aslen orijinal Guardians of the Galaxy ekibinde yer alıyorlar. Orada Stakar’ın kahraman adı Starhawk ama.

Stallone abi demişken, çocukken en sevdiğim filmler arasında Tango & Cash vardı bak. Yıllar sonra ikisini karşılıklı görmeyi isterdim.

Barda takılanlar arasında Howard the Duck da  var. James Gunn seviyor bu tiplemeyi.

Ego patates olduğunda kılpayı kurtulan arabada Peter’in dedesi var. Oralarda bir yerlde James Gunn’un ebeveynleri de var. Kadrolaşmış adamlar. (Sean Gunn da filmde malum)

Yorumlar