Superman – O Şimdi Bir Hintli!

Küçük bütçeler ile yapılmış filmleri izlemek bazen ciddi riskler taşıyabilir; kaybolan birkaç saat gibi! Yoğun tempolu bir hayatınız yoksa bu sizi pek rahatsız etmeyebilir lakin durum bunun aksi ise sinir olabilirsiniz. Bazen düşük bütçeli filmleri izlerken çok kötü bir filme denk geldiğinizde bu tarz filmleri izlemenin risklerini hatırlarsınız.

Mistik Diyarın Kahramanı

Malumunuz Superman çok sevildi ve dizi, film, bir sürü uyarlaması yapıldı. Koskoca Bollywood sinemasına sahip Hintlilerde bundan eksik kalmak istememiş olacak ki Hint bir Superman yapalım demişler. Ve sonuç: görülebilecek en absürd film. Eveti, Hint sinemasını çok severim lakin bu film Hint sinemasını aşmış dünya sinemasının en absürd filmlerinden birisi olmuş. Bir kere filmi hoş vakit geçirip, kahkahalar atmak isteyen herkes izlemeli zira ben izlerken çok güldüm.

Superman’ın bu versiyonu ise Bollywood’tan geliyor lakin 1987 yılında çıkmış olsa bizle naçizane Bollywood’u temsil ettiği pek söylenemez. Birkaç kurtarıcı niteliğinde içerik haricinde kötü bir film ve kurtarıcı niteliğinde içerik dediğimde maalesef sadece Richard Donner’ın Süpermen filminden araklanan sahneler. 1980 yapımı ve televizyonda yayınlanmış olan Tellywood (Hint dizileri) versiyonu gayet hoş olmuşken 1987 yapımı Superman filmi absürdlügün sınırlarını zorlamak adına yapılmış gibi.

Film, orijinal Superman’den alınan sahneler ile Krypton’da başlıyor. Hintli bir Jor-el, konsey ile hararetli bir tartışma yaşarken gezegenin sonuna sadece dakikalar vardır. Burada hemen dikkatimi çekense Hint Krypton gezegeninin Amerikan sürümlerinden biraz farklı oluşu. Herkes benzer bir şekilde cübbeler ve 80’lerin temasına uygun renkler taşırken Jor-El ve Lara’nın parlayan saten elbiseleri (elbise mi desem gecelik mi desem) bir hayli dikkat çekiyor. Bu iki karakterin çok önemli olduğu Hint usulü kıyafetlerle adeta gözümüze sokuluyor. Neyse; yaşanan tartışmalar sona erdiğinde baba Jor-El ve anne Lara, küçük Kal-El’i ucundan ışık çıkaran bir tüp ile (bu tüp orijinal sürümde Yalnızlık Kalesi’ni yapan yeşil kristal) gümüş bir uzay aracına koyarlar. Akabinde orijinal Superman’den gelen montaj ile Kal-Eli’İn uzay yolculuğunu izleriz. Hint sürümün sahneleri ile Amerikan sürümün sahneleri iyi montajlanmış, bunun da hakkını vermek gerek. Sonuçta Kal-El, Hint adı ile Shekhar, dünyaya iner ve zengin mi zengin parti düşkünü yeni ailesine kavuşur.

Kafa Yapan Özel Efektler

Film düşük bütçeli olduğundan yönetmen Gupta’nın özel efekt seçimi minimal düzeyde. Bu film için üretilen özel efektler B-Filmi havasını hissettiriyor. Örneğin köprü yıkılırken minicik oyuncak bir Superman’ın telle uçurulup yardıma koşmasını (pardon uçması) izlerken iyi güldüm.  Gelgelelim Superman’ın evi, meşhur Yalnızlık Kalesi bambaşka bir seviyedeydi. Özel efektler ödülünü bizzat vermek istediğim kale sadece farklı renklerden oluşan parıltılardan oluşuyor. Buzdan kale görünümlü bir şey inşa etmektense bu yöntem herhalde daha ucuzdu.

Superman’ın yaptığı kahramanlıkların büyük bir çoğunluğu bu filmde es geçilmiş. Tabi araklama sahneleri saymazsak! Süpermen meşhur elbisesine kavuştuktan sonra ilk icraat olarak ne yapıyor dersiniz? Giyinmekte olan bir kadını gözetliyor! İşte böyle bir Süpermen var bu filmde. Gupta, komedi yönü ağır basan bir Süpermen yaratmak istemiş olabilir ama durum içler acısı. Ayrıca yapımcılar filmde Superman az gözüksün diye ellerinden geleni yapmışlar. Çünkü filmin odaklandığı kişi ne Superman, ne de Hintli Clark Kent Shekhar. Adı Verma olan ve yeraltının başkanı sıfatını taşıyan bu itici kötü şahıs ekranda en çok yer alan isim.

Hint kökenli bir film olacak da müzikler ve şarkılar olmayacak? Süpermen de olsanız bir Hint filminde mutlaka şarkı söylersiniz. Gerçi söz konusu filmde şarkılar bile Süpermen’den ziyade Verma etrafında dönüyor! Danslı sahneler ise mistik Hint havası sunmak yerine yetmişli yıllardan fırlamış ürpertici adamların dans eden bir kadına yiyecekmiş gibi bakmalarıyla geçiyor. İlerleyen kısımlarda da Verma’nın kendisi sahneye çıkıyor ve eğlendiğine kanaat getirdiğim tek insan olarak dans edip şarkı söylüyor! Aa bu arada çocuk Superman’ın Michael Jackson’ın Beat It şarkısında yaptığı dans görülmeye değer.

Bir başka Bollywood Superman filmi daha.

Peki, koskoca Süpermen hakkında hiç mi şarkı yok? Aslında var. Orijinalinde Clark ile Louis’in uçtuğu sahneyi yeniden canlandırmışlar ama tek fark olarak Hintli Louis şehrin üzerinde uçarken Süpermene şarkı söylüyor. Fakat Süpermen ne yapıyor dersiniz? Filmdeki diğer erkekler gibi Louis’e iştahla bakarak gözeriyle adeta “ne kadar harika olduğumu söyle bana bebek” diyor.

Film kötü bir film. O kadar kötü ki izlerken eğleniyorsunuz:) Demek istediğim, gırgırına izlemek isterseniz izleyin. Lakin benim gibi karşısına oturup bir yandan izleyip bir yandan yazı yazmak için materyal toplamaya çalışırken işler ne yazık ki ciddileşiyor. Yani başka hangi filmde tamamen kızlardan oluşan karateci bir tayfa ve liderlerinin kırmızı bir tişörtün üzerinde “Superdad” yazmasını görebilirsiniz ki? Ya da Verma ve ekibinin Verma’nın özel kütüphanesine giderek rastgele karıştırdıkları ansiklopedilerde kriptonit hakkında bilgi bulmalarını? Shekhar’ın dünyalı anne babasının parti vermesini ve Shekhar’ın breakdance yapmasına da değinmeli miyim?

1980’nin Superman’ı ile uzaktan yakından alakası olmayan 87 yapımı Hintli Superman, Hintli Superman nasıl olur?, Hindistan’ın mistik havası ile Amerikan rüyası nasıl birleştirilmiş diye merak edenler? Absürdlügün dibine nasıl vurulur görmek isteyenler için mutlaka göz atılması gereken bir yapım. Üstelik youtube da var kolayca ulaşabilirsiniz: D Hani bizde de vardır ya, Dünyayı Kurtaran Adam gibi şamata yapmak için izlenen filmler, işte bu Hint Superman’ı hepsini sollayacak haberiniz olsun! İbret alınası bu filmi kaçırmayın

Yorumlar