Bir Marvel Comics Klasiği: İç Savaş

Peki Ya Göze Batanlar?

Hikayemiz bir Marvel klasiği olarak oldukça önemli bir olayı anlatıyor; ancak bu maceranın hiç mi eksi yanı yok? Tahmin edersiniz ki, tüm kesişim hikayeleri (cross-over’lar) gibi, İç Savaş’ın da birçok eksisi var. Hatta bunların bir kısmını şöyle sıralayabiliriz:

İç Savaş, (yazının başında belirttiğim gibi yaratıcı olmasa da) oldukça önemli bir konuya parmak basıyor. Denetleyicilerin denetlenmesi gerçekten yaratıcısına bolca malzeme verebilen bir konu. Bir de üzerine yarım asırdan fazladır var olan bir çizgi roman evreniyle birleşince, insanın aklına sonsuz ihtimal geliyor. Oysa üzülerek söylüyorum ki, “İç Savaş” bunu pek sağlayamıyor, okuyucuda tatmin duygusu oluşturamıyor. 7 fasiküllük ana hikayesinde bolca aksiyon sahnesine yer verirken, olayın düşünsel ve politik kısımlarını arka planda bırakıyor.

civil-war-comic-3

Bir kesişim hikayesi (Cross-Over) olan İç Savaş’ta, olayın merkezinde yer alan birkaç karakter haricinde hiç kimsenin karakter özelliği ortaya çıkmıyor. Tüm hikaye, sadece “en popüler” birkaç kahramanın söyledikleri ve yaptıklarıyla şekilleniyor. Hem güç hem nüfuz açısından oldukça etkili olan karakterlerin hikayede hiçe yakın ya da çok az söz sahibi olması, okuyucu olarak beni biraz sıkıyor.  Burada Herkül, Namor, Wonder Man, Sentry, Cable gibi ağır toplardan bahsediyorum.

Birbirine karşı savaşmak zorunda kalan kahramanların tavırları bir süre sonra gerçekten tahmin ve kabul edilemez oluyor. Yazının başında tipik bir süper kahramanın nasıl olduğunu belirtmiştim. İşte, Civil War’da neredeyse tüm karakterler, söz konusu rakip takım olduğunda bütün iyi erdemlerinden vazgeçip birer fanatik haline geliyor. Tamam, belki de anlatılmak istenen nokta da tam olarak bu; ancak bunu karakterlerin olağan davranış sınırları içerisinde göstermenin onlarca yolu varken uç noktalara çekmek biraz ucuz (cheesy!) geldi.

Türkçe Baskı Hakkında

İç Savaş; orijinal adı “Civil War” olan ve 2006-2007 yılları arasında Mark Millar tarafından yazılmış, ana hikayesi 7 fasikül şeklinde yayımlanan bir seri. Ülkemizde Marmara Çizgi tarafından tek kitap şeklinde basılan İç Savaş, İlke Keskin’in çevirisi ve N. Aslı Can’ın editörlüğünden geçmiş. 7 fasiküllük hikaye, 208 sayfalık tek bir cilt halinde basılmış.

civil-war-comic-4

Türkçe baskıda, benim oldukça önem verdiğim “önsöz” kısmı da boş geçilmemiş. Editör İlke Keskin, İç Savaş öncesi durumu anlatan ve açıklayıcı önsözüyle “Elimdeki kitapta ben ne okuyacağım?” diyen okuyucuya yanıt vermiş.

Son olarak, İç Savaş’ın Mayıs 2016 itibariyle vizyona girecek olan “Captain America: Civil War” arefesinde, daha önce okuyanların yeniden gözden geçirmesi; okumayanların ise en kısa zamanda temin etmesi gereken bir kitap olduğunu söyleyelim. Herkese şimdiden iyi okumalar!

Not: Tabii ki, #TeamCap!

Yorumlar