Civil War Çizgi Roman Analizi ve Çözümlemesi

Civil War, aksiyonu da sağlam olmasına yanında, çok iyi düşünülmüş diyalogları, politik ve ahlaki soru işaretleri ile birlikte oldukça önemli, dikkatle okunması gereken bir seridir. Filmle ilgili beklentilerde ve eleştirilerde en sık gördüğüm konu çizgi romanda yüzlerce karakteri etkileyen, onlarca karakterin birbirine karşı dövüştüğü sahneler varken filmde bir avuç karakterin kullanılıyor olmasıdır.

Şahsen bu konuyu pek fazla önemsiyor değilim. Bütün bu karakterleri filme sokmak gerçekten olacak iş değil. Kostüm, CGI ve efekt maliyetleri düşünülürse harcanacak paranın ucu kaçabileceği gibi, altyapısı olmayan insanlara bu kadar fazla karakterin sunulması da doğru olmayabilir. Bu yüzden bir avuç karakterin kullanılmasına itiraz edecek değilim. Bununla birlikte, çizgi romandaki doyurucu diyaloglarla ahlaki ikilemleri doğru aktaracakları yönünde şüphelerim var. Eğer filmin adı “Avengers 3 – Civil War” olsaydı, aksiyona odaklanacaklarına emin olunabilirdi fakat “Captain America 3 – Civil War” olduğu için, tıpkı 2. filmdeki gibi beklentilere karşılık verebileceğini düşünüyorum.

Onbeş kişiye saldırdım, vurdum vurdum durmadım

Peki filmle ilgili en mühim konulardan biri olan Winter Soldier’a ne demeli?  Çizgi romanda Winter Soldier’ın hiç görünmediğini söylemem yeterli olur sanırım. Burada Winter Soldier karakteri sadece Cap ve Iron Man arasında bir tartışmaya mı yol açacak, yoksa Nitro’nun yarattığı tetikleyici olay gibi tüm toplumu mu etkileyecek bilemiyoruz. Eğer işi Cap vs Iron Man’e indirgerlerse, ortaya lezzetsiz bir hikaye çıkabilir.

Winter Soldier ve Captain America ile ilgili, son ve baba bir spoiler ekleyerek devam edeyim. Yazının bu noktasından sonrası Civil War sonrası olaylarla ilgilidir. 

Civil War sonrası Captain America teslim olduktan sonra, mahkemeye götürülürken uzaktan bir keskin nişancı tarafından öldürülür. Cap’in ölü olduğu dönemde (uzun bir süre sonra ölmediği, ama başka bir boyuta kim olduğunu bilmeden yaşadığı olduğu ortaya çıkar ama neyse) ise Bucky Barnes yani Winter Soldier, Captain America olur. Skrull Savaşı, Dark Avengers gibi dönemler boyunca Captain America olarak boy gösterir. Hatta pek sevdiğim bir replik olarak Spider-Man kendisine “Bucky-Cap” diye hitap eder. Her ne kadar aynı karakter ağırlığına sahip olmasa da bir şekilde maskenin arkasını doldurur.

Steve Rogers geri döndükten sonra da bir süre daha Captain America olmayı sürdürür ancak Rogers tekrar Captain America olur. Çok yakın dönem serilerde de Bucky (Winter Soldier) çok büyük kozmik olaylar sırasında ölür.

Tüm bunların ışığında, yakında beyaz perdede de Cap’i  canlandıran oyuncunun değişebileceği ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu yüzden bu filmde önemli değişiklikler yaşanmasına ve tahminim bir karakterin büyük ihtimalle öleceği gerçeğine hazır olun. Kim derseniz, Jeremy Renner’ın role yaşlı gelmeye başladığını ve bir önceki filmde ayrılık sinyalleri vermesinden dolayı ben Hawkeye’ın öleceğini düşünüyorum.

Farklı fikirleri ve tahminleri olanlar mutlaka bizimle de paylaşsınlar. Filmi izlemeden önce ülkemizde Marmara Çizgi tarafından Türkçe olarak yayınlanan seriyi okumanızı şiddetle tavsiye ettiğimi de sanırım söylemeye gerek yoktur. Şimdiden herkese iyi seyirler, iyi okumalar dilerim.

Yorumlar