Marvel Süper Kahraman Dosyaları: Spider-Man

Takvimler 1960’lı yılları göstermeye başladığında Spider-Man’in yaratıcılarından Stan Lee kırkına merdiven dayamıştı. İşin kötü tarafı, 16 yaşından beri çalıştığı Marvel Comics’teki kariyerinin artık sonuna geldiğini düşünüyordu. Ancak Lee kariyer değiştirmeden önce Marvel Comics’in sahibi Martin Goodman’dan gelen heyecan verici bir göreve atanacak, sonrasında ise hem Lee’nin kariyeri, hem de çizgi roman sektörü kökten değişecekti.

Ünlü Golf Oyunu

İkinci Dünya Savaşı ardından yayın hayatı sonlandırılan süper kahraman çizgi romanları, 1950’lerin sonunda tekrar popüler olmaya başlamıştı. Bu dirilişin mimarı, dönemin DC Comics editörü Julius Schwartz’tan başkası değildi. Süreç 1956 yılında yayınlanan Showcase #4’te yenilenerek okuyucu karşısına çıkan Flash (Barry Allen) ile başlamıştı. Sonrasında ise 1960 yılında The Brave and the Bold #28’de yayınlanan Justice League of America ile zirve yapmıştı. Artık süper kahraman çizgi romanlarında Altın Çağ kapanmış, Gümüş Çağ başlamıştı. Sektör lideri ise tartışmasız olarak DC Comics’ti.

Rivayete göre, Marvel Comics sahibi Martin Goodman’la ve DC Comics sahibi Jack Liebowitz golf oynamak üzere bir araya gelir. Liebowitz oyun sırasında Justice League of America’nın başarısını o kadar över ki, Goodman bunun altında kalmamaya kararlı şekilde ofise döner. Stan Lee’yi odasına çağıran Goodman, ondan Justice League of America ile rekabet edebilecek bir süper kahraman ekibi yaratmasını ister.

Martin Goodman ve Jack Liebowitz

Nasıl olsa işi bırakmak niyetinde olan Stan Lee, kaybedecek bir şeyi olmadığını düşünür ve merhum Jack Kirby ile birlikte işe koyulur. Sürecin sonunda ortaya Fantastic Four çıkar ve Marvel Comics’e çok büyük başarı getirir. 1961 yılında ilk sayısı yayınlanan Fantastic Four’un çizgi roman tarihindeki yeri hakkında yazılacak çok şey var, ancak bu konuda başka bir yazı zaten yazmıştım. Merak edenleri buraya alalım:

Fantastic Four Hakkında İlginç Bilgiler

Stan Lee, Fantastic Four’da kariyeri boyunca yapmak istediği bir şeyi yapar; süper güçlerine rağmen gerçekçi sorunları olan, kusurlu karakterler. Lee, Fantastic Four sonrasında çizgi roman kariyerine devam etmeye karar vermiştir. Ancak önünde yeni bir zorluk vardır; Fantastic Four’un başarısını yeni çalışmalarında tekrar edebilmek.

Liseli Süper Kahraman

Stan Lee editörlüğündeki Marvel Comics, Fantastic Four ekolünü takip edecek yeni karakterler için kolları sıvamıştır. Lee’nin bir sonraki karakter için o dönem için radikal sayılabilecek bir fikri vardır. Ergen okuyucuların kendileriyle özdeşleştirebileceği liseli bir süper kahraman fikrinin tutacağını düşünmektedir.

Bu fikir çizgi roman tarihine bir ilk olarak geçecektir, zira o zamana kadar ergen yaştaki karakterler sadece süper kahraman yancısı (sidekick) olarak yer almaktadır. Bunun en bilinen örnekleri ise Batman’in Robin’i ve Captain America’nın Bucky’sidir. Evet, Captain Marvel (günümüzde Shazam olarak bilinir) aslında Billy Batson adında bir çocuktur. Ama büyü sayesinde erişkin vücuduna sahip olarak süper kahramanlık yapmaktadır. Ayrıca Solomon’un erdemine de sahiptir. Yani aslında Captain Marvel, dış dünyaya karşı çocuk falan değildir.

Robin (1940), Bucky (1941) ve Shazam (1940)

Robin (1940), Bucky (1941) ve Shazam (1940)

Karakter fikrini geliştirirken 30’lı yılların pulp çizgi romanı olan Spider’dan etkilenen Lee, hem Spider-Man ismini beğenmeyen hem de karakterin tutmayacağını düşünen Martin Goodman’ı zar zor ikna eder. Sırada karakterin görsel tasarımı vardır. Lee, Jack Kirby’den karakterin dış görünüşünü çalışmasını ister. Ancak Kirby’nin tasarımlarını beğenmediği için görevi daha sonra Steve Ditko’ya verir. Ditko, günümüzde kültleşen kostümü tasarlarken karakterin vücudunun tamamının kapalı olmasının daha doğru olduğunu düşünür. Böylece ırkı ne olursa olsun tüm gençler kostümün içinde kendini hayal edebilecektir. Ditko karaktere ayrıca ağ fırlatıcıları ve kemerindeki örümcek sinyalini de ekler.

Amazing Fantasy #15

Stan Lee ne kadar uğraşsa da ilk maceranın Spider-Man adını taşıyan bir çizgi romanda yer almasını sağlayamaz. Martin Goodman ilk hikayenin ancak bir toplama çizgi romanda yayınlanmasına izin verir. Bunu üstüne Lee, Amazing Adult Fantasy adlı toplama çizgi romanın 15’inci sayısının ismini Amazing Fantasy olarak değiştirir ve Spider-Man’in 1962 Ağustos’unda okuyucuyla tanışmasını sağlar. Karaktere ilgi neredeyse Fantastic Four kadar büyüktür. Hatta zaman içinde boynuz kulağı geçecek ve tüm Marvel karakterleri içinde en sevilen süper kahraman olacaktır.

Amazing Fantasy #15 (1962)

Amazing Fantasy #15 (1962)

Fantastic Four ile başlayan ve Spider-Man ile devam eden gerçek sorunları olan kusurlu süper kahraman formülü zaman içinde Hulk, Daredevil, Iron Man ve X-Men gibi günümüzde ikon haline gelmiş birçok karakter için de kullanılmıştır.

Büyük Güç Büyük Sorumluluk Getirir

Artık hemen herkesin malumu olduğu için karakterin orijin hikayesini çok uzatmayacağım. Kahramanımız Peter Parker, son derece zeki ve başarılı, ancak asosyal bir lise öğrencisidir.  Anne ve babasını daha çocuk yaşta kaybettiği için Ben amcası ve May yengesiyle sevgi dolu bir ortamda yaşamaktadır.

Peter günün birinde bir bilim fuarına katılır. Orada yapılan deney sonucu radyasyona maruz kalmış bir örümcek tarafından ısırılır. Bunun sonucunda bir örümceğin orantılı gücü ve çevikliği yanında duvarlara tırmanma yeteneği de kazanır. Yeni kazandığı güçleri denemek için katıldığı güreş müsabakasında bir menajerin dikkatini çeker. Menajerin önerisiyle kendine bir kostüm diker ve sonrasında televizyonlara çıkmaya başlar. Kısa sürede Spider-Man adıyla çok ünlü olmuştur.

Peter katille yüzleşirken

Ancak kazandığı ün, özünde çok iyi bir çocuk olan Peter’ı değiştirmeye başlamıştır. Gösteri için katıldığı televizyon kanalında polis tarafından kovalanan bir hırsızı kolaylıkla durdurabilecek durumdayken bunun kendi işi olmadığını düşünerek olaya müdahale etmez. Aynı akşam eve döndüğünde Ben amcasının bir hırsız tarafından öldürüldüğünü öğrenir. Katilin saklandığı yere Spider-Man olarak giden Peter, adamı yakalar. Ancak katilin daha önce durdurmaya tenezzül etmediği aynı hırsız olduğunu görür. Eğer egosuna yenik düşmese Ben amcası hala hayatta olacaktır.

Peter büyük gücün büyük sorumluluk getirdiğini en zor yoldan öğrenmiş olur. Bundan böyle güçlerini kendi için değil, karşılık beklemeden başkalarına yardım etmek için kullanacaktır.

Bu yazı, "Süper Kahraman Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar