A’dan Z’ye Warhammer 40K Evreni – Eldar Mitolojisi ve Kültürü

“İnsanlar acımızı anlayabilir mi? Sizin atalarınız belleri üstünde emekleyerek denizlerden çıkmadan önce biz ağıtlar yakıyorduk.” – Eldrad Ulthran

Eldar, Warhammer 40k evrenindeki Elfler olarak tanımlanabilir. Eldar Tanrılarını anlatmadan önce, Eldarlardan biraz bahsetmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir Eldar, ilk bakışta insanlarla karıştırılabilir fakat çok geçmeden aslında homo sapien türüyle aralarında ki tek benzerliğin yüz ve vücut şekli olduğu fark edilecektir. Eldarlar, bir insana göre daha uzun, daha incedir. Bu sadece boy olarak değil tüm uzuvlar için geçerlidir.  Özellikle beyin yapısı çok gelişmiştir. Bir Eldar’ın sinir sistemi, insanın sinir sisteminden daha hızlıdır, bu Eldar’ın hem fiziksel hem de zihinsel olarak, bir insandan daha atik olmasına yol açar. Vücuduyla zihni daha hızlı ve çeviktir.  Bu fiziksel özellikler, Eldar’a aynı zamanda inanılmaz bir kibir ile eşlik eder. Eldar dışındaki canlıları düşük canlı formları olarak görürler.

Mitolojik olmayan kaynaklara göre Eldar, “Old Ones” tarafından Necrontyr ırkına karşı savaşması için yaratılmış, Necrontyr’in ve “Old Ones” ırkının kayboluşuyla 31. milenyuma kadar bilinen galaksiyi yönetmiştir.

"Kendi kıyametini gören onun yolundan çekilebilir. Başkalarınkini gören ise onu gerçekleştirebilir."

“Kendi kıyametini gören onun yolundan çekilebilir. Başkalarınkini gören ise onu gerçekleştirebilir.”

Tanrılar

Eldar tanrılarını tanıtmaya geçersek, öncellikle kendilerini Antik Yunan mitolojisindeki tanrılara benzetebiliriz. Eldar tanrıları da ölümlüler gibi duygulara ve zaaflara sahiptir. Güçlülerdir, ölümlüler onlara kafa tutamaz fakat acı çekebilirler, hatta ölebilirler. Yaşlanmazlar fakat ölümsüz de değillerdir.

  • Asuryan: Anka-Kral olarak da bilinen Asuryan, Eldar Tanrıları’nın en yücesi olarak onların efendisidir.  Başka hiçbir Eldar Tanrısı Asuryan kadar bilge olmasa da, Khaine’nin savaş konusunda ondan daha kuvvetli olduğu söylenir. Adil ve bilgedir.  Ateş motifi Eldar ve Elf mitolojilerinde Asuryan’ı sembolize eder. Asuryan’ın kendisiyse dengeyi temsil etmektedir.
  • Khaine: Sonradan Kaela Mensha Khaine yani Eli Kanlı Khaine olarak tanınacak olan, savaş ve cinayet tanrısı. Asuryan’ın ikiz kardeşi. Bazı kaynaklarda Gea adlı tanrıçanın, hem Asuryan’ın, hem de Khaine’in eşi olduğu söylense de, mitolojik hikâyelerde Khaine’in eşi olarak Kader Tanrıçası Morai-Heg’i görürüz.  Khaine, Eldar’ın savaşa olan tutkusunu sembolize eder. Khaine, Eldar’ın 40k evreninde en çok bilinen tanrıdır. Ayrıca Fantasy evreninde Khaine’in hakkında birçok farklı teori mevcuttur. Khaine, Eldarlar tarafından sevilmeyen, sadece savaş zamanında dua edilen bir tanrıdır lakin Eldar’ın yaşadığı “Düşüş” sonrasında hayatta kalan tanrılar arasında olduğundan arasını düzeltecektir. Öfkeli ve kana susamış bir savaşçı olarak resmedilir. Çoğu Eldar mitinde karşımıza çıkacağı için Khaine adını daha çok duyacağız.
  • Isha ve Kurnous: Eldar’ın annesi olan,  Bereket Tanrıçası Isha ile eşi, Av Tanrısı Kurnous. Eldarlar bu çiftin çocuklarıdır. Ölümlüler ve Tanrılar arasında bir sınır yokken, Isha ve Kurnous, Eldarla beraber yaşarlardı. Isha’nın kendisine ait rünü ağlayan bir gözdür. Kurnous ise genelde av hayvanları, özellikle şahin ve tazılar tarafından sembolize edilecektir.

kapak-3

  • Vaul: Zanaatkar Vaul olarak da bilinir. Eldar’ın “demirci” tanrısı olarak gösterilebilir. Yaptığı işlerin eşi benzeri yoktur, değeri paha biçilemez olan büyülü eşyalardır. Eldar’ın ikinci en büyük miti olan “Cennet’te Savaş”ın ardından örs ve zincir sembolü olarak görülecektir. İyi kalpli ve çalışkan olarak resmedilir.
  • Morai-Heg: Bilge Morai-Heg olarak da bilinir. Kader Tanrıçası olarak tüm canlıların kaderlerini elinde tuttuğu söylenir. Yaşlı bir cadı olarak resmedilir, Khaine’in eşidir. Khaine ile olan birlikteleri sonucunda, çığlıkları ile kan donduran Banshee’ler doğmuştur.
  • Lileath: Bakire Lileath olarak da bilinir, Rüya Tanrıçasıdır, bazı kaynaklara göre Isha’nın kızıdır. Lileath çok sevilen bir Tanrıçaydı, Eldar’ların Ana gezegeninin üç ayından birine onun adı verilmiştir. Ayrıca, “Lileathan World” adı verilen, İnsanların “Maiden World” olarak bildiği, yapay cennet olan gezegenlere de onun adı verilmiştir.
Avatar of Khaine ve renker cümbüşü korosu.

Avatar of Khaine ve renkler cümbüşü korosu.

  • Gea: Kendisi Anka-Kral ve Eli Kanlı tanrıya ikiz consort olarak geçer. Gea, Eldar’ın ilk kez çıktığı zaman kendisinden bir cümle ile bahsedildiğinden kendisi hakkında çok bir bilgimiz yok.
  • Hoec: Yine kendisi hakkında çok fazla bilgimiz olmayan bir Tanrı, Gezgin olarak bilinir ve genellikle Eldar Ranger’ları tarafından takip edilirmiş.
  • Cegorach: Gülen Tanrı, Yüce Şaklaban, İlk Şaklaban olaran da bilinir. Eldar Pantheon’unun palyançosu olarak resmedilir. Harlequiin’ler onun hizmetkârlarıdır. Onların görevi diyar diyar gezip, Eldar’ın geçmişini, Tanrıları ve “Düşüş” hikayesini anlatmaktadır.
Bu yazı, "A'dan Z'ye Warhammer 40K Evreni" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar